"Излезте от капана". С този апел на първа страница вестник „Екип” призовава футболистите на Франция за задължителна победа срещу България днес на стадион „Васил Левски”. Изданието припомня, че „петлите“ нямат победа в София в последните 85 години, а кореспондентът ни в Париж, Петя Желева, разказва още за емоциите във Франция преди решителния сблъсък срещу националния ни отбор.

Историята на френския футбол пази две значими дати, които и днес пълнят очите на франзуците със сълзи. Едната със сълзи от щастие, когато през 98-ма тимът печели световната титла, и друга - изпълнена с много тъга, зад която стои името на България.

17 ноември 1993, денят, в който Франция изпита най-тежкото си футболно поражение. Жив ли още призракът на България от „Парк де Пренс“?

За този момент, с много емоции, си спомни бившият френски национал и участник в злополучния за "петлите" мач - Венсан Герен. "Призракът на България от 93та живее все още съзнанието на хората тук, и особено в това на медиите. Разбира се, че винаги ще си спомняме за този мач, още повече, когато ситуациите си приличат. И все пак, условията днес не са идентични с тези, от преди 24 години. След България имаме мач с Беларус. Епохите и футболистите са различни, тогава и сега. Мисля, че Франция държи здраво съдбата си в свои ръце", сподели Горен.

И докато името на Емил Костадинов все още буди тревожни спомени у мнозина, то други имат привилегията дори да не го познават.

Името "Костадинов" говори ли ви нещо? Мбапе: „Не. Нищо не ми говори. Не го познавам!“

Мачовете с България имат своята предистория. Призраци от миналото... Мбапе: „За мен няма такова нещо. В съзнанието ми няма никакви призраци.“

"В България ще срещнем един отбор с две лица", каза Дидие Дешан преди дни. Историята е също красноречива: 7 загуби и 1 равенство за Франция в последните 8 мача на българска земя. Не случайно, никой днес в страната не си прави излюзии за лесен мач.

"Мисля, че в България ще ни бъде трудно. Отборът ви показва много добри резултати на собствен терен. Няма да бъде лесно да ви победим, още повече след като до сега не сме успели да ви се противопоставим. Наистина ще ни е нужен подвиг за да бием в София", добави Герен.

Обременени от историята ...и с известни кадрови проблеми, във Франция, все пак, са оптимисти за крайния изход на двубоя.

"Очаквам победа на Франция, но с малка голова разлика. Не смятам, че ще успеем да вкараме много попадения във вашата врата, но крайният успех ще бъде за нас", каза още Венсан Герен.

Ще успеят ли "петлите" да прескочат оковите на статистиката - предстои да разберем тази вечер.