Късна драма донесе сладък успех на Сам Алърдайс в дебюта му като селекционер на Англия. Дори след края на добавеното време Адам Лалана се разписа, за да донесе изстрадан успех с 1:0, а малко преди това гол на Тио Уолкът беше отменен заради несъществуваща засада. Иначе от 57-та минута домакините играеха с човек по-малко след изгонването на капитана им Мартин Шкъртел и въпреки усилията за опазването на хикса, те рухнаха в последния възможен момент. 

В другия ранен мач от тази група Литва и Словения не излъчиха победител, но също имаше голяма драма. В балтийската страна двата тима завършиха наравно 2:2, като балканците се добраха до изравняването в 94-та минута чрез Бощян Цезар. Иначе само 13 минути преди края те изоставаха с 0:2, но след силен финален спринт успяха да изковат точката в последния възможен момент. 

А първата част на мача между Англия и Словакия не предложи много емоции на феновете, тъй като двата тима повече следяха да не допускат грешки. По-активно действаха англичаните, но без излишен риск, докато словаците предпочитаха да дебнат на контри. При тях обаче нямаха особен успех. 

Най-запомнящото се в първите 25 минути на тази битка беше грубиянският фаул на Мартин Шкъртел срещу Хари Кейн, за който бившият защитник на Ливърпул получи само жълт картон, докато нападателят на "трите лъва" се строполи на земята в нокдаун. 

В 38-та минута дойде и първото по-сериозно положение в този мач. В тази ситуация Душан Швенто се озова на стрелкова позиция, но усилията му се провалиха, защото не успя да засече по най-добрия начин топката и така страхотната акция на словаците се провали. 

В ответната акция пък беше най-добрият шанс за англичаните до този момент. След суетня в наказателното поле на домакините, топката стигна до Рахийм Стърлинг на около 7-8 метра от вратата, но ударът му не намери очертанията на вратата и мина на сантиметри от нея в аут. 

Така почивката дойде при нулево равенство, а за отбелязване е, че двата тима така и не отправиха точен удар към двете врати. Затова развръзката беше оставена за втората част. В нейното начало обаче също нямаше особено много емоции пред двете врати, с изключение на няколко далечни удара. 

Така се стигна до 57-та минута, когато словаците останаха с човек по-малко. Тогава капитанът им Мартин Шкъртел за втори път фаулира грубо Хари Кейн и с втори жълт картон беше пратен предсрочно под душовете. Това накара съотборниците му да се приберат плътно в защита и да бранят точката. 

Англичаните погледнаха по-смело напред и имаха няколко интересни атаки, но бяха отблъсквани от защитата на противника. Рахийм Стърлинг, Тио Уолкът, Адам Лалана и Хари Кейн стреляха от дистанция, но така и не намериха целта. В 71-та минута пък изстрел на Уейн Рууни от дистанция мина на сантиметри над вратата. 

Така се стигна до най-чистото положение за Англия в 75-та минута, когато Адам Лалана се озова между двама защитници на противник и с хубав удар между тях намери лявата греда. При добавката обаче Тио Уолкът не намери целта, въпреки че беше в добра позиция за това и статуквото се запази. 

В последните минути англичаните се хвърлиха здраво напред, а домакините се бяха прибрали в глуха защита. Това обаче не даде търсения резултат, особено след като Даниел Стъридж не успя да засече една центрирана успоредно на голлинията топка на 5-6 метра от вратата в 84-та минута. В 86-та отново Адам Лалана беше на стрелкова позиция, но не намери целта за сантиметри. 

В продължението на мача скандално беше отменен гол на "трите лъва". Тио Уолкът вкара топката, след като беше зад последния в защитата на словаците. Но пасът към него беше от защитник на домакините, а не от съотборник и затова отменянето на това попадение беше много дискусионно. 

И все пак дойде попадението, с което Англия се поздрави с трите точки с много мъка. В 95-та минута, въпреки че продължението беше само четири минути, крепостта на Словакия рухна. Тогава Дани Роуз нахлу по фланга и центрира, защитник на домакините изби на крака на Лалана и той с удар между краката на вратаря направи 1:0. Веднага след това дойде и последният съдийски сигнал, след който Алърдайс се поздрави с победа за дебют. 

В другия мач можеше да има изненада, но и там с последния удар в мача беше възстановено равенството. Там Литва водеше на Словения с 2:0 след две бързи попадения на Фьодор Черних в 32-та минута и на Викинтас Сливка само две минути след това. Първият гол дойде след мощен шут от далечна дистанция, а вторият беше след страхотна солова акция на Сливка, който навърза защитата на словенците и с удар от малък ъгъл между краката на вратаря направи 2:0. 

Но и там драмата остана за последните минути. Първо в 77-та минута Рене Крхин намали с глава след асистенция на Йосип Иличич от корнер, а с последния удар в мача и пак след асистенция на Иличич този път точен беше Бощян Цезар пак с глава в далечния ъгъл на вратаря и така и двата тима тръгнаха с по една точка. 

В последния мач от групата Шотландия смачка с 5:1 като гост Малта. Робърт Снодграс изведе Шотландия напред в резултата в 10-та минута, но Малта доста изненадващо изравни резултата в 14-та минута с попадение на Алфред Ефионг. Крис Мартин изведе Шотландия отново напред в резултата с гол в 53-та минута. 

Малта остана с човек по-малко на терена, след като Каруана бе изгонен с директен червен картон в 59-та минута. Снодграс отбеляза своето второ попадение в срещата от дузпа в 61-та минута. Стивън Флетчър се разписа в 78-та минута и направи резултата 4:1 в полза на Шотландия. Снодграс оформи своя хеттрик в 84-та минута. 

Малта завърши мача с 9 човека, след като Гамбин бе изгонен с директен червен картон в добавеното време на срещата.