Тази вечер от 21 часа ни чака последният осминафинал от Мондиал 2018, в който участва и последният оцелял от големите фаворити в турнира - Англия. "Трите лъва" се постараха да попаднат именно в потока, който на теория дава по-лесен път към полуфиналите. Дотук на турнира обаче множество сметки излязоха криви...

С 6 точки и 8 гола в груповата фаза, Англия гледа към първото си предизвикателство при директните елиминации – Колумбия. Тимът на Гарет Саутгейт се изправя срещу съперника си като втори в група G – позиция, отредена след поражението с 0:1 от Белгия в двубоя за първото място.

Именно тази загуба прати "трите лъва" в долната половина от схемата на елиминациите, която е определяна от някои като по-лесна, защото няма съперници като Франция и Бразилия, и особено след изненадващата загуба на Испания от Русия.

"Очевидно ще трябва все някога да се изправим срещу големите отбори, а ако искаш да бъдеш най-добрият тим в света, ще трябва да се справиш със съперниците от това ниво. Така че не ни интересува в коя половина на схемата сме", заяви Джеси Лингард.

След тренировката в понеделник сутрин, отборът на Саутгейт няма физически проблеми. Деле Али и Джон Стоунс, около чието състояние имаше притеснения, също участваха в тренировъчния процес, а единственият отсъстващ от тима е полузащитникът Фабиан Делф, който се завърна на Острова, за да присъства на раждането на третото си дете.

А след направените осем промени за срещата с Белгия, сега се очаква завръщане в състава на редица основни фигури, сред които и топреализатора на шампионата с пет гола до момента Хари Кейн.

"Атмосферата в отбора се усеща като нова революция. Мениджърът пристигна в тима със страхотни идеи за това как трябва да изглеждаме на терена, а схемата на игра ни пасна перфектно. Цялостно, това е млад състав, но все пак имаме опитни фигури в тима, а отборният дух е невероятен. Наслаждаваме се на Световното първенство", заяви още Лингард.

Самият селекционер Гарет Саутгейт също изрази мнението, че с начина си на игра английският национален отбор е започнал да печели симпатиите на привържениците на Острова, като все по-често се чуват призиви за достигане на световната титла и сравнения с 1966 година – когато бе постигнат единственият подобен триумф в историята на "трите лъва".

"Ние пристигнахме в Русия с настройката, че искаме да спечелим трофея и че ще го спечелим. Но не бива да изпреварваме събитията. Да, има много позитиви, но същевременно трябва да усъвършенстваме много аспекти от играта си. Ние, играчите, сме наясно с това."

"Трябва да се фокусираме върху следващия мач, а не – да си мислим колко добре сме се представили до момента. Единствено по този начин ще имаме шанс да спечелим титлата", заяви звездата Деле Али.

Колкото до съперника на англичаните, след късната драма в група H, Колумбия се оказа големият печеливш. С успеха с 1:0 срещу Сенегал и поражението на Япония от Полша със същия резултат, тимът на Хосе Пекерман изскочи на първата позиция в групата.

Така южноамериканците се превърнаха в единствения отбор на тазгодишния Мондиал, който преминава първата фаза, след като е започнал участието си със загуба. Като цяло историята изглежда благосклонна към "лос кафетерос".

Под ръководството на Ел Профе, или Учителя, както е известен Пекерман, Колумбия няма загуба в осемте си сблъсъка с европейски съперници, като балансът е 6 победи и 2 равенства. Освен това южноамериканците не успяха да се разпишат на Световно първенство за последно през 1998 година – когато съперник е именно Англия.

"В днешно време футболът е равностоен спорт. До момента Световното първенство показва, че мачовете се решават от детайлите. Има отбори със звезди от световна класа, но не индивидуалностите, а отборната игра носи разликата. Мисля, че Колумбия може да се изправи срещу всеки съперник, без да има комплекси", заяви звездата Карлос Санчес.

Точно задружността в отбора ще трябва да компенсира възможното отсъствие на една от звездите в състава – Хамес Родригес. Футболистът на Байерн бе заменен принудително при успеха срещу Сенегал, а изследванията на десния му прасец показаха, че има само подуване, без разкъсване в мускула.

Все пак не е ясно дали Родригес ще бъде на линия за срещата. Обратно в сметките на Пекерман е Абел Агилар, който преодоля мускулни проблеми, извадили го от състава срещу Сенегал. А в мача с африканците своето завръщане направи Карлос Санчес, който бе наказан след червения картон в откриващата среща с Япония.

"В нито един момент не съм се чувствал така, сякаш съм изоставил съотборниците си. Напротив, те ми помогнаха много. Отношението им след този двубой бе много позитивно, защото ние не спирахме да вярваме, че ще преодолеем груповата фаза."

"А допълнителният тласък за мен бе моментът, в който Ел Профе посвети победата срещу Полша на мен. Това ми донесе огромна мотивация", добави Карлос Санчес в навечерието на двубоя.

"Наясно сме с качеството на изпълненията им от статични положения, дори не само когато става въпрос за подавания от сериозна дистанция. Това са детайли, върху които трябва да работиш всеки ден, никога не бива да сваляш гарда", заяви и друг от националите на Колумбия Камило Варгас.