Едва ли по-младите фенове на английския национален отбор са виждали толкова успешно представяне на трите лъва на световно първенство. За последен път Англия участва на полуфинал на Мондиал през 1990-та. От 11-те в последния мач на Англия по онова време е бил роден единствено Ашли Йънг, макар че 3ма от неговите съотборници са родени през въпросната 90-та. Така че Англия е напълно различен отбор от онзи, който наблюдавахме в близкото, дори непосредственото минало.

Това не се дължи само на политиката на футболната асоциация. Промяната с главна буква до голяма степен се дължи и на селекционера на трите лъва – Гарет Саутгейт. Защото откакто той е начело на националния тим резултатите не закъсняха: 13 победи, 7 равенства (тук включваме мачът с Колумбия) и 3 загуби, като броим поражението от Белгия в заключителния кръг на груповата фаза.

Именно Гарет Саутгейт промени формацията на Англия и направи така че защитната формация да бъде сравнявана с трите лъва от герба. Всичко започва в един двубой между Англия и Шотландия, който завършва при резултат 2-2, благодарение на късен гол на Хари Кейн. Гол, който може би насочва всички към възприятието, че това трябва да е капитанът на Англия.

Но понеже говорим за защитата, тогава тя е изградена от Кайл Уокър, Крис Смолинг, Гари Кейхил и Райън Бъртранд. Саутгейт остава силно разочарован от работата на защитата, когато трябва да се премине във фаза атака и треньорът предприема важни мерки. По средата на квалификационния цикъл! За пръв път видяхме Англия с 3ма срещу Франция и Германия и въпреки че в определени срещи Саутгейт се връщаше към формация с 4ма в защита, очевидно на отборът прилягаше по-добре работата с 3ма, пред Пикфорд. След победата в последния мач от квалификациите, които Англия спечели безапелационно, Саутгейт разкри, че формацията на световното първенство ще бъде с 3ма в защита.

В контролите преди световното първенство започнахме да виждаме как и останалата част от тима се оформя: Джордън Хендерсън и Ерик Дайър споделяха ролята на дефанзивно ориентиран полузащитник от триото в средата на терена, а към утвърдилите се централни защитници в лицата на Хари Магуайър и Джон Стоунс, Саутгейт прибави Кайл Уокър. Причините? Няколко са. Първо наставникът иска да има способен човек от техническа гледна точка, второ Уокър вече познава позицията, заради играта на Манчестър Сити, трето Уокър се познава със стоящия до него Стоунс, защото са съотборници.

Нещо друго, което личи като голяма промяна в английския национален тим е начинът, по който се изпълняват дузпи. Всъщност благодарение на това англичаните стигнаха да първата си победа при дузпи на световно първенство. Благодарение на Гарет Саутгейт, който е изпитвал на гърба си разочарованието да пропусне дузпа. Той е един от малкото, ако не единственият, който отказва да нарече дузпите рулетка или лотария. Глен Ходъл, Ериксон, Рой Ходжсън… дори и треньори от сегашното първенство като Оге Харейде и Фернандо Йеро са на различно мнение, но всички те загубиха.

В детайли:

Вижте поведението на Джордън Пикфорд: младият вратар докосва напречната греда, за да внуши на съперника, че всъщност е по-голям, отколкото изглежда, съответно опонентът е поставен под натиск. Освен това Пикфорд винаги подава топката на своите съотборници, за да се избегне излишната разходка на изпълняващият до топката и поставянето ѝ на бялата точка. А сега за изпълнителите: за разлика от досегашното поведение, според което Англия имаше най-бързите изпълнители на дузпи, спрямо съдийския сигнал, сега всеки от състезателите изчакваше допълнителна секунда или две, за да се концентрира и да елиминира изпълнение, повлияно от стреса. Нещо, което не направи Карлос Бака например и загуби. Никой от английския тим не се съобрази с вратаря срещу себе си: всеки изпълни дузпата си със сила, така че вратарят да няма шанс да отрази удара. Изключението е Хендерсън и какво се случи – пропуск.

Саутгейт има какво още да учи – той не е светец и не е безгрешен – смените, които направи той срещу Колумбия бяха далеч от оптималните и може би те доведоха до изпълнението на дузпите. Но тренировките, които той е провел със своя тим в последните 5 месеца правят така, че тази нова Англия никога няма да се страхува от кошмарите и разочарованията от миналото.