Група D на Световното първенство по футбол събра Аржентина, Хърватия, Нигерия и Исландия на играча на Левски Холмар Ейолфсон.

Аржентина е двукратен световен шампион по футбол, а преди 4 години бе на 90 минути от нова титла. На финала в Южна Америка обаче гаучосите загубиха с 0-1 от Германия и пропуснаха шанса за трети път да притежават трофея, наследил купата Жул Риме.

Настоящата ера на аржентинския футбол ще бъде запомнена с едно име – Лионел Меси. 5-кратният носител на златната топка обаче все още не е печелил световната титла и призна, че би заменил успех с Барселона, за славата, която може да донесе Мондиала.

"Албиселесте" са с изключителни имена в нападение. Освен Меси, който по време на първенството ще навърши 31 години, в офанзивен план за състава на Хорхе Сампаоли блестят Серхио Агуеро, Пауло Дибала, Гонсало Игуаин, Анхел ди Мария и много други, но място за вкаралия 29 гола с Интер в Серия А Мауро Икарди нямаше и това повдигна много вежди. Световното пропуска и Мануел Лансини, който скъса коленни връзки по време на тренировка. Но въпреки това потенциалът на Аржентина е един от най-впечатляващите.

Две години, след като записа своя дебют на Европейско първенство Исландия прави първите си стъпки и на световни финали. Всички в страната, населявана от малко над 300 000 души се надяват да повторят огромния си успех във Франция и мечтаят за нова магическа нощ, като онази, в която отстраниха Англия.

Левски е един от двата български отбора, изпратили свои състезатели на Мондиала. Сините ще стискат палци за успешно представяне на централния защитник Холмар Ейолфсон, който игра пълни 90 минути в последната проверка на тима, завършила при резултат 2:2 с Гана.

В отбора на исландците без съмнение голямата звезда е Гилфи Сигурдсон, който все още не е напълно възстановен от контузия в коляното, която сложи край на сезона му на клубно ниво. Именно на магическия изпълнител на статични положения ще се разчита за мачовете в нелеката група D, в която Исландия попадна: съставът на работещия и като зъболекар Хаймир Халгримсон ще мери сили с Аржентина, Хърватия и Нигерия.

Преди 20 години Хърватия записа своя дебют на световни финали и го направи със запомнящото се 3-то място във Франция. Преди 4 години обаче шахматистите не успяха да преодолеят груповата фаза, където техни съперници бяха Бразилия, Мексико и Камерун.

Едва ли са много отборите обаче, които биха могли да се похвалят с полузащита като хърватската: Иван Ракитич, Матео Ковачич, Милан Баделя, Марсело Брозович и разбира се голямата звезда Лука Модрич. Класа, техника и опит. Със сигурност Хърватия ще иска реванш от Исландия, тъй като двата тима бяха в една квалификационна група, а в нея победители бяха скандинавците.

Златко Далич наследи уволнения Анте Чачич и в 7 мача постигна 4 победи, като най-важната от тях бе срещу Гърция в първия бараж. С такъв отбор Далич определено има големи шансове да преодолее груповата фаза и да превърне Хърватия в една от изненадите на турнира.

Нигерия вече е в Русия, където ще спори с Аржентина, Исландия и Хърватия. Супер орлите са с най-младия състав на световното първенство, но предизвикаха фурор и си спечелиха огромна маса нови фенове, не заради футболните си качества, а заради новия си футболен екип.

Редом до младите Алекс Айоби и Келечи Ихеаначо и Вилфред Ндиди застава и звездата и капитан на отбора: Джон Оби Микел. На 31 години бившият играч на Челси има 82 мача за националния си отбор и 6 гола.

В състава на Гернот Рор са и други фигури, имащи общо с Висшата лига: Одион Игало, който вече е в Китай и настоящия състезател на Челси Виктор Моузес.

Рор е начело на африкански тим за 4-ти път, като 64-годишният германец е водил още Габон, Нигер и Буркина Фасо.