Един от фаворитите на Мондиал 2018 – Испания стартира с неочаквано реми юнските си контроли непосредствено преди началото на турнира. У дома срещу Швейцария тимът на Хулен Лопетеги излезе в леко експериментален вид и рядка издънка на Давид Де Хеа подари равенството 1:1. „Часовникарите”, които също са част от финалите в Русия, не стояха лошо на терена, но като цяло имаха късмет и един невероятен страж в лицето на Ян Зомер, които им помогнаха за престижния резултат.

 „Ла фурия роха” в известна степен изневери на обичайното си 4-2-3-1 и този път по-често действаше в тактическа формация 4-3-3. Сесар Аспиликуета бе поставен в центъра на отбраната до Жерар Пике, което отвори място за Алваро Одриосола като десен защитник. Отляво константа бе Жорди Алба, в хода на мача заменен от Начо Монреал. В центъра на терена реално испанците действаха без типичен дефанзивен халф, а триото се състоеше от Коке, Андрес Иниеста и Тиаго Алкантара. В предни позиции като крила от двете страни на Диего Коста играха Яго Аспас и Давид Силва.

Още във втората минута зрителите на „Естадио де ла Керамика” можеха да станат свидетели на гол. Давид Силва проби отляво и пусна ниско центриране към Коке, който беше около границата на наказателното поле. Звездата на Атлетико Мадрид стреля, шутът му беше блокиран и топката се озова у Тиаго. Бразилецът с испански паспорт нанесе изключително плътен изстрел, който вратарят Ян Зомер с мъка изби в корнер.

Въпреки този ранен шанс тимът на Швейцария до голяма степен се противопоставяше умело и в немалки периоди успяваше да установи траен контрол върху топката. Все пак по-голямата индивидуална класа в редиците на Испания започна да дава отражение и положенията пред Зомер зачестиха.

В 21-ата минута Жорди Алба се включи напред и вдигна топката към Диего Коста, който с глава свали вляво за Давид Силва. Асът на Манчестър Сити опита с техничен изстрел да прати кълбото в далечния ъгъл и предизвика ново спасяване от Зомер.

Три минути по-късно Швейцария стигна до неочакван шанс. Жерар Пике се провали сериозно в опита да изчисти центриране на Лихтщайнер, а това позволи на Блерим Джемайли акробатично да стреля към вратата. Топката се заби в тревата и възприе невъзможна за вратаря Давид де Хеа парабола. За негов късмет тя мина малко над целта.

В 29-ата минута Испания поведе с фантастичния гол на Одриосола. Давид Силва овладя отляво в наказателното поле и опита центриране. То беше блокирано, а при втория опит плеймейкърът вдигна топката към дъгата. Там чакаше Одриосола, който с десния крак нанесе много красиво воле, спряло право в долния десен ъгъл – 1:0. За играча на Реал Сосиедад това беше дебютен гол с екипа на Испания.

До почивката Иниеста на два пъти беше близо да увеличи преднината на иберийците. В 41-та и 45-ата минути той тества Зомер с шутове от разстояние, ала стражът на швейцарците беше безукорен.

Началото на второто полувреме също беше по-добро за домакините. В 52-ата минута Давид Силва с хубав пас намери Диего Коста в центъра, а таранът чукна кълбото към Иниеста. Ветеранът стреля силно от границата на наказателното поле, а топката прелетя агонизиращо близо в аут покрай гредата.

Седем минути по-късно Диего Коста опита по атрактивен начин да засече с ножичен удар центриране на Одриосола отдясно, а последвалият изстрел на Жорди Алба отлетя над целта.

Малко против логиката на срещата Швейцария изравни в 62-ата. Защитата на Испания допусна груба колективна грешка, като остави Лихтщайнер да получи съвсем сам отдясно в наказателното поле. Капитанът на „часовникарите” отправи фалцов шут към долния десен ъгъл на Де Хеа и изглеждаше, че вратарят държи нещата под контрол. Стражът обаче изпусна топката точно пред погледа на дотичалия Рикардо Родригес, за когото бе детска игра да вкара отблизо – 1:1.

Домакините изглеждаха леко сащисани от изненадващото попадение и играха някак безцелно в следващите 20-ина минути. Въпреки множеството смени, извършени и от двете страни, Испания демонстрира далеч по-добра игрова организация в последните минути и само чудото го лиши от победата. В 83-ата минута резервата Лукас Васкес се измъкна от пазача си и комбинира с Родриго, ала Зомер много бързо напусна голлинията, за да парира нападателя на Валенсия. Три минути по-късно Марко Асенсио комбинира с Монреал отляво, а центрирането на последния кацна върху главата на Тиаго Алкантара. Изстрелът на халфа обаче беше далеч от истината.

В продължението на мача Начо Фернандес беше на косъм да се окаже големият жокер. В първата от добавените 3 минути той се включи при изпълнение на корнер и с глава стреля право в десния страничен стълб, като този път Зомер нямаше шанс да реагира. Секунди по-късно пак бранителят на Реал Мадрид се извиси, за да отиграе центрираната от ъглов удар топка, като този път пропусна целта за броени сантиметри.