Първият мач в днешния ден на Световното първенство противопоставя Мароко и Португалия. Залогът, разбира се, е висок и за двата отбора, а логично за всеки, който вземе участие в двубоя, честта да бъде на такава сцена е много голяма.

Само че за един играч мачът ще е много по-специален. Става дума за Мануел да Коща, който е част от мароканския отбор, но както се досещате от името му, спокойно можеше да бъде и от другата страна.

Защото майката на Да Коща е мароканка, но баща му - португалец. 32-годишният футболист обаче избра да представлява родината на майка си, след като като юноша бе играл за младежките гарнитури на Португалия. Е, сега съдбата се намеси и в първото си Световно първенство той ще срещне другата си родина.

Въпреки португалските корени, Да Коща е горд да представлява Мароко в Русия. Той призна, че емоциите в семейството му ще бъдат доста смесени, когато двата отбора се срещнат на стадион "Лужники" в двубоя, който започва в 15 часа българско време.

"Да участвам на Световно първенство е нещо огромно за мен, тъй като представлявам моята държава и моите корени. Огромна чест е да нося мароканската фланелка, защото когато участваш в този турнир, представляваш своята държава и култура пред света."

Да Коща е част от отбора на Мароко от 2014-а. "Идеята да играя за Мароко дойде за първи път от (асистента) Мустафа Хаджи. След дълги дискусии с него и тогавашния треньор Баду Езаки, бях убеден в плановете и целите на Мароко и оттогава е голяма чест да представлявам държавата."

Логично, Мануел да Коща знае много за начина на игра на Португалия, особено предвид факта, че е бил съотборник с много от настоящите играчи. "Играх с повечето играчи, когато бях млад - ще отнеме твърде много време да изброя всички! Все пак, спомням си, че играх заедно с Рикардо Куарешма, Кристиаон Роналдо и Пепе, и научих много от тях."

"Те са едни от най-добрите в света, но няма да се фокусираме само върху Роналдо", обясни играчът на Истанбул Башакшехир. "Знаем, че той е отличен и е обграден с добри футболисти. За нас обаче е по-важно да бъдем фокусирани, прецизни и да си помагаме."

"Очаквам половината ми семейство да подкрепя Португалия, а другата половина Мароко, което ще бъде доста забавно", уточни Да Коща.

Сблъсък на живот и смърт за Мароко срещу Роналдо и компания