Кралят е мъртъв, да живее кралят! Това е формулировка, с която херолдът във Франция възвестявал за смъртта на краля и възкачването на престола на неговия наследник.

Ако трябва да перифразираме на футболен език и с актуално значение тези думи, може би трябва да напишем: Кралят е мъртъв! Но кой ще сложи короната?

Германия, властелинът, световният шампион отпреди 4 години отпадна от Световното. Но от показаното в груповата фаза не можем да бъдем категорични в това кой ще го замести.

Бундестимът отпадна, но останалите грандове и главни претенденти за световната титла не убеждават с изявите си до момента.

Дали във фазата на елиминациите ще бъде по-различно?

Предстоят осминафиналите, а ТУК можете да си припомните кой срещу кого ще си изправи в тази фаза. А после?

Нека поразсъждаваме върху изявите до момента на 16-те отбора:

БРАЗИЛИЯ

След отпадането на Германия, а и преди него, това беше един от най-големите фаворити за спечелването на световната купа. Петкратните световни шампиони безспорно имат огромен потенциал, въпросът е, че до момента не го разкриват напълно. И затрудненията, които имаха в мачовете от груповата фаза, доказват, че отборът не се намира във върхова форма. Голямата звезда Неймар все още търси себе си, като след контузията си още е далеч от познатото равнище. На хартия това е големият фаворит, но дали така ще стане и на практика, при положение, че „кариоките“ не са убедителни?

ИСПАНИЯ

Преди началото на Мондиала това бе един от големите фаворити за титлата на мнозина. Но и „Ла Фурия Роха“ не убеди по никакъв начин в групата си. Тимът има проблеми със защитата. А халфовата линия, по принцип най-силният пункт на испанците, сякаш няма „пауър“. Вратарят Де Хеа бе поставен под сериозна въпросителна. Испания е голяма фирма, но засега не го доказва.

АРЖЕНТИНА

Отборът от всичките 32, който може би бе коментиран най-много. Лео Меси и компания бяха на една малка крачка от отпадането още в предварителната група. Критиките към „гаучосите“ бяха много и всеобхватни. Като се започне от голямата звезда Лео Меси, премине се през треньора Хорхе Сампаоли, после грешника-вратар Уили Кабайеро и се премине през всички останали. Все пак с дух и „Божията помощ“, ако трябва да цитираме Меси, аржентинците  прескочиха групата. Но сега ще се изправят срещу французите. Тежък мач...

ФРАНЦИЯ

Споменахме французите, също бивши световни шампиони, също сочени за потенциални нови такива. Състав, изпълнен с класа. Със звезди като Гризман, Мбапе, Погба...Но и „петлите“ не играят според очакванията. Твърде пестеливо в групата и дори за освиркване в последния мач срещу Дания /0:0/. И „сините“ не оправдават предварителните очаквания. Възможно е във втория етап да заприличат повече на себе си, но на този етап също не са убедителни.

ПОРТУГАЛИЯ

Европейските шампиони преодоляха групата също след големи трудности. В отбора блести Кристиано Роналдо, но достатъчен ли е носителят на „Златната топка” за нов голям успех на иберийците? Роналдо изглежда по-скоро недостатъчен коз за такава голяма цел. Още срещу Уругвай на осминафинала предстои сериозен тест за Португалия.

БЕЛГИЯ

Отборът бе един от скритите фаворити още преди Мондиала. Вече на самия Мондиал акциите на “червените дяволи” се вдигнаха още повече. Атрактивен, нападателен футбол, голове. Един от трите отбора с пълен актив от точки. Дори в мача срещу Англия, който априори всеки искаше да загуби, за да остане втори в групата и да влезе в по-лекия поток, белгийските резерви не спекулираха или поне с победата си с 1:0 показаха, че не се страхуват от никого. Минималният и скрит проблем пред белгийците е, че традиционно отборите, демонстрирали зрелищен футбол в групите, не достигат до последното стъпало, тоест до купата. Но Белгия може да опровергае това неписано правило.

АНГЛИЯ

Доста сходна оценка можем да дадем и за „Трите лъва”.  Резултатен футбол и един Хари Кейн, който няма спирка. Лидер на отбора, топстрелец засега на Мондиала. Англичаните не бяха слагани сред фаворитите предварително, но може би за пръв път занижените очаквания към тях им помогнаха. Дори донякъде предизвиканата загуба от Гарет Саутгейт, пуснал резервите срещу Белгия, за да избегне Бразилия в потока си, не можа да развали настроението на островитяните. Но и тук има малък проблем – този, който си прави много сметки, честичко си ги е направил без кръчмаря. На осминафинала чака коварната Колумбия, а това, че по пътя нататък се избягва Бразилия...Това е чак евентуалният четвъртфинал, през ръка за англичаните.

КОЛУМБИЯ

Споменахме „лос кафетерос” като следващ съперник на англичаните. Отборът показа различни лица в трите си групови мача. Първо загуби от Япония, но до голяма степен заради изгонения едва в третата минута свой играч, но тимът се бори докрай. После направи великолепен мач срещу Полша – три чисти гола и много динамика и настроение в колумбийската игра. А накрая спечели срещу Сенегал с 1:0, но твърде пресметливо,  без да блести.

Така или иначе този отбор е също сред скритите фаворити.

ХЪРВАТИЯ

Страхотно балансиран отбор. Тим, пълен със звезди, с играчи от водещите европейски клубове. Зрял отбор, направил отлично впечатление с играта си в първата фаза, завоювал три победи. „Шахматистите” са един от най-ярко откроилите се отбори, твърде обещаващ и занапред. Хърватия да спечели световната титла? Защо не.

УРУГВАЙ

Ето още един скрит фаворит, със страхотен баланс в състава си. Селесте има желязна отбрана, неслучайно завърши с три победи на нула в груповата фаза. А напред има играчи като Луис Суарес и Единсон Кавани, които могат да решат всеки мач. Внимание и към урусите!

МЕКСИКО

От Мексико също може да се очаква всичко. И положително като великолепната победа на старта срещу Германия, и отрицателно като загубата с 0:3 от Швеция. Жив, подвижен тим. Дори на осминафинала срещу Бразилия „сомбрерата” не влизат като тотални аутсайдери, имат шансове да изненадат „кариоките”.

ШВЕЦИЯ

Шведите не ги брояха дори за излизане от групата си, но те направиха три страхотни мача. Особено класиката срещу Мексико  и упоритата съпротива срещу световния шампион Германия. В тези две срещи скандинавците бяха и ощетени от съдиите, но въпреки това, излязоха от групата и то с високо вдигнати глави. Много солидни физически, без голям блясък в играта, но с висок морал и добра тактическа дисциплина, „жълто-сините” имат нелоши шансове да продължат напред и на четвъртфинала.

ШВЕЙЦАРИЯ

Валидното за шведите е в сила и за „кръстоносците. Показаха зъби в групата си, изравниха на бразилците, обърнаха  сърбите.  Чака ги равностоен осминафинал срещу шведите. За титлата – много трудно, но четвъртфиналът за този смесен етнически състав не е мираж.

ДАНИЯ

Още един дисциплиниран отбор. Без много звездни компоненти в играта си, но солиден, стабилен. Трудно е да повярваме, че „Червения динамит” ще избухне и  ще преодолее още първото препятствие, Хърватия, но не бива да се подценява.

РУСИЯ

Домакинът на първенството започна ударно с две убедителни победи, но все пак над по-слаби отбори, каквито са Саудитска Арабия и Египет. Луис Суарес и Единсон Кавани приземиха "Сборная", а на осминафинала шансовете на този отбор срещу Испания не изглеждат за предпочитане. Сякаш руснаците вече достигнаха тавана си на това първенство.

ЯПОНИЯ

Вероятно най-скромният тим от всичките 16 осминафиналисти. „Самураите” дори издразниха с поведението си в мача срещу Полша, когато в последните минути буквално спряха да играят, разчитайки, че в другия мач Колубмия ще удържи победата над Сенегал. Излязоха им сметките, но напред ще бъде много трудно за азиатците. Дори още първото препятствие Белгия изглежда трудно преодолимо.

А как виждате вие шансовете на 16-те отбора за титлата? Гласувайте в нашата анкета по-долу,  можете да го сторите до 15 ч. в събота.

  1. 16.50%

    Хърватия

  2. 16.44%

    Белгия

  3. 15.04%

    Бразилия

  4. 10.92%

    Аржентина

  5. 9.65%

    Франция

  6. 6.40%

    Португалия

  7. 6.21%

    Испания

  8. 5.66%

    Англия

  9. 4.69%

    Уругвай

  10. 2.99%

    Русия

  11. 1.23%

    Мексико

  12. 1.15%

    Швеция

  13. 0.79%

    Дания

  14. 0.78%

    Япония

  15. 0.78%

    Колумбия

  16. 0.78%

    Швейцария