Под звуците на клаксони, смях и радостни възгласи, в Иран се случи нещо исторически в сряда вечер. Защото най-сетне жените получиха право да посетят футболния стадион, изпълнявайки мечтата си да гледат мач на живо.

За последно жени наблюдаваха футболен мач в Иран през 1979, а в сряда в Техеран дамите получиха право да посетят стадион "Азади", за да гледат на голям екран мача на своя национален отбор срещу Испания.

След двубоя на електронното табло бе съобщение, че "няма да е проблем" жените да посетят и гледането на двубоя срещу Португалия в понеделник.

Селфита на жени на трибуните станаха истински хит в социалните медии, а фотос на млада дама бе публикуван и в Twitter профила на иранския тим.

През май на стадион "Азади" пет жени наблюдаваха мач, но те бяха маскирани като мъже и не бяха забелязани.

В консервативната държава няма официална забрана за жени да посещават спортни събития, но религиозните вярвания забраняват подобни развлечения и полицията обикновено не позволява на дамите да посещават.

В сряда сутрин бе обявено, че жени и семейство могат да гледат мача, а това доведе до опашки за билети на стадиона. Проблеми все пак имаше. Полицаите първоначално не позволиха допускането на дамите заради "инфраструктурни проблеми", но след бурен протест от феновете и специално нареждане на вътрешния министър, феновете бяха допуснати до съоражението час преди началото.

Историческото събитие не бе пропуснато и от капитана на Испания Серхио Рамос. "Те са тези, които спечелиха тази вечер. Надявам се първите от много", написа бранителят на Реал Мадрид.