Националният отбор на Исландия поднесе голямата изненада на Европейското във Франция през 2016 година, след като стигна до четвъртфиналите на надпреварата, а по пътя си елиминира и Англия. Само преди няколко дни викингите се класираха за първи път в историята си за Световно първенство, а случилото се с един исландски футболист излезе на дневен ред.

Арън Йохансон е играч на Вердер, а съдбата му се оказва доста любопитна. Само преди няколко години нападателят взима едно от най-грешните решения в професионалния си път. Роденият през 1990 година футболист предпочита да се състезава за националния тим на САЩ пред родината си. Аргументът му: „Шансовете ми да се класирам за Световно са по-големи с американския тим“.

Мигове за историята с Исландия

Съдбоносното решение Йохансон взима през 2012 година. Преди това атакуващият играч записва мачове за младежката селекция на северната страна до 21 години.

Пътят на Исландия до историческия Мондиал 2018

Родителите на Йохансон са исландци, но той е роден отвъд океана. Формира се като футболист в Исландия, започвайки от Фьолнир, след това преминава през датския Орхус, за да бъде привлечен от АЗ Алкмар през 2013 година. Играе там до 2015 година, когато се присъединява към Вердер.

Решението на Йохансон към днешна дата предизвика доста интересни реакции в медийното пространство, с оглед на факта, че САЩ не стигна до финалите на Мондиала в Русия догодина, докато исландците показаха характер и завършиха първи в групата си, за да продължат да пишат своята история.