Отборът на Хърватия прегази двукратния световен шампион Аржентина в двубой между двата тима от група D на Мондиал 2018. Тимът на селекционера Златко Далич не остави никакви шансове на прехвалените звезди на „гаучосите“, начело с Лионел Меси, който във втори пореден мач бе неузнаваем.

Хърватия нанесе срамна загуба на Аржентина с 0:3 и така намира място във фазата на елиминациите в Русия. Головете за успеха за европейския тим бяха дело на Анте Ребич, Лука Модрич и Иван Ракитич.

Хърватите събраха актив от шест точки от първите си два мача. В първия кръг те се наложиха над Нигерия, докато Аржентина стигна само до 1:1 срещу абсолютния дебютант Исландия.

Тимът на Хорхе Сампаоли ще трябва да се надява утре Исландия да се провали в мача си с Нигерия, за да не може тимът на „викингите“ да се откъсне напред в класирането.

Днешният резултат означава, че Аржентина няма победа на световни финали вече в четири поредни двубоя. Успехът за Хърватия пък е първи за този отбор срещу тимове от Южна Америка. До този момент те имаха инкасирани четири загуби от четири мача.

--

Развитието на мача минута по минута тук!

Каква бе прогнозата на ВладИмир за този мач?

Най-важното от Мондиал 2018

--

Първото полувреме не започна по най-добрия начин за Аржентина, чийто тим имаше нужда от задължителни три точки в срещата. Дори напротив, именно Хърватие бе отборът, който успя да организира първите опасни атаки към една от двете врати.

Още в 5-ата минута Иван Перишич бе изведен по лявото крило, навлезе в наказателното поле и стреля силно по диагонала, но Вили Кабайеро плонжира и успя да избие в първи корнер в мача, от който обаче не последва нищо опасно за Аржентина.

Следващата интересна ситуация бе отново пред вратата на южноамериканците. Модрич успя да намери с отличен пас включилия се отдясно Симе Вършалко, който се измъкна от засадата и веднага потърси пас към Анте Ребич. Той обаче не успя да овладее и да стреля, позволявайки топката да му бъде отнета.

При една от редките опасни атаки на Аржентина в първия четвърт част, Енцо Перес пробва да намери Лионел Меси с хитър пас в пеналта, топката прехвърли всички бранители на Хърватия, но нападателят не успя да овладее, а Субашич излезе и улови.

Малко по-късно аржентинците сами бяха на път да усложнят ситуацията си. След размяна на пасове между Кабайеро и Талиоафико, бранителят бе притиснат от Манджикич и сгреши. Реферът обаче сметна, че има нарушение в нападение и отсъди фаул.

В 36-ата минута дойде най-чистата ситуация през първото полувреме на двубоя и тя се откри пред Марио Манджукич. Нападателят получи перфектен пас от Симе Вършалко отдясно и останал абсолютно сам срещу Кабайеро, не успя да уцели вратата и стреля в аут.

В последните десетина минути на първата част играта се накъса доста заради честите нарушения от играчите на двата тима. Така първите 45 минути приключиха без гол.

Второто полувреме в Нижни Новгород бе истински крах за Аржентина. Всичко за „гаучосите“ се преобърна с главата надолу в 53-ата минута, когато хърватите откриха резултата. И то как! Вратарят на Аржентина Вили Кабайеро допусна изключителна грешка, която позволи на Анте Ребич да отбележи прекрасен гол.

Кабайеро получи пас от съотборника си Меркадо, но не успя да изчисти топката и вместо това просто я вдигна на атакуващия го Ребич, който с удар от воле не му остави никакви шансове – 1:0.

Наставникът на „синьо-белите“ Хорхе Сампаоли извърши три бързи промени, вкарвайки атакуващи футболисти в търсене на обрата. Това обаче само улесни задачата на хърватите, които действаха безупречно в отбрана.

В 81-ата минута Лука Модрич показа завидна класа. Със сигурност попадението на полузащитника ще бъде определяно от мнозина за гола на шампионата. Модрич получи топката пред наказателното поле фронтално срещу вратата, финтира Отаменди и със свиреп шут препарира Кабайеро на вратата.

В продължението на срещата хърватите оформиха разгрома над Аржентина с трети гол. След страхотна контраатака Иван Ракитич получи на почти празна врата и с лекота прати топката в десния ъгъл за крайното 3:0.

АРЖЕНТИНА – ХЪРРВАТИЯ 0:3

0:1 Ребич 53'

0:2 Модрич 81'

0:3 Ракитич 90'

Група D, Нижни Новгород, 43 319 зрители

Аржентина: 23 Уилфредо Кабайеро, 8 Маркос Акуня, 3 Николас Талиафико, 14 Хавиер Масчерано, 17 Николас Отаменди, 18 Едуардо Салвио, 2 Габриел Меркадо, 13 Максимилиано Меса, 8 Енцо Перес, 10 Лионел Меси, 19 Серхио Агуеро

Хърватия: 23 Даниел Субашич, 3 Иван Стринич, 6 Деян Ловрен, 21 Домагой Вида, 2 Симе Вършалко, 10 Лука Модрич, 7 Иван Ракитич, 4 Иван Перишич, 11 Марсело Брозович, 18 Анте Ребич, 17 Марио Манджукич

Рефер: Равшан Ирматов (Узбекистан)