Мароко и Тунис станаха последните два отбора от Африка, които се класираха за Световното първенство по футбол в Русия през следващото лято.

Те се присъединиха към Нигерия, Египет и Сенегал и ще бъдат петте представители на континента на Мондиал 2018.

Мароко ще играе на финали на Световната купа за първи път от 1986 година, след като постигна победа с 2:0 над домакина Кот Д'Ивоар в последната среща в група "С" на квалификациите.

Гостите се нуждаеха от равенство, за да запазят точката си преднина пред съперника, а с два бързи гола през първото полувреме решиха мача в своя полза.

Опит за центриране на Набил Дирар в 25-ата минута премина през куп от играчи и спря в мрежата на Силвен Гбоуо, а пет минути по-късно Мехди Бенатия засече центриране от корнер в мрежата на домакините.

Кот Д'Ивоар също имаше своите шансове, но Жервиньо и Серж Орие направиха пропуски. Така домакините пропуснаха да се класират на четвърто поредно Световно първенство.
Мароко пък завърши кампанията без допуснат гол под ръководството на Ерв Ренар, който изведе именно Кот Д'Ивоар до титлата в турнира за купата на АФриканските нации през 2015 година.

Тунис постигне необходимото им равенство срещу Либия и след 0:0 в последния си мач у дома си гарантираха първото място в група "А" с точка пред ДР Конго, който спечели с 3:1 срещу Гвинея.

Така тунизийците ще играят за пети път в историята си на световни финали и за първи от 2006 година насам./БТА