Легендата на малтийския футбол и все още действащ национал Майкъл Мифсуд е на прага да постави пореден рекорд с екипа на родината си. Нападателят, който лидер във вечната голмайсторска ранглиста, е на път да запише своя 123-и двубой във вторник, когато тимът му среща Исландия в приятелска среща.

Със своите 40 попадения на международно ниво 35-годишният Мифсуд вече си осигури място в историята. Активът му изглежда още по-впечатляващ, като се вземе под внимание и факта, че той има повече попадения от следващите двама в списъка взети заедно – Кармел Бусутил има 23 гола, а Давид Каработ има 12.

Именно Каработ е човекът, с когото Мифсуд дели първото място за брой изиграни мачове. Двамата имат по 122 на този етап, но само след часове статуквото ще се промени. „Никога не съм очаквал подобно постижение, когато дебютирах за Малта срещу Албания през 2000 година“, обясни ветеранът. „Това е чудесна награда за усърдната работа и жертвите, които направих, за да стигна там, където съм сега. Аз съм боец.“

През настоящия сезон Мифсуд среща известни трудности в местния Валета при битката за титулярно място, но на националния отбор е трудно да се откаже от неговите услуги. Може би най-значимият миг в кариерата на Комара, както феновете на Ковънтри наричаха футболиста в дните му на Острова, бяха двата му гола от 2007 година срещу Манчестър Юнайтед на „Олд Трафорд“ за победата с 2:0 в третия кръг от турнира за Купата на Лигата.

В кариерата си Мифсуд е играл още за Кайзерслаутерн в Германия и австралийския Мелбърн Харт. Срещу Исландия той се надява да прибави още голове към сметката за си Малта, тъй като вече цяла година не е вкарвал гол за родината си. „Това ще е черешката на тортата“, пожела си нападателят.