Световната федерация по футбол (ФИФА) наложи глоба от 15 хиляди швейцарски франка на Хърватския футболен съюз заради видеото, което публикуваха двама членове на отбора след успеха над Русия на четвъртфинала.

Срещата завърши 2:2 след продължения (1:1 в редовното време), но при наказателните удари хърватите триумфираха. 

В радостта си защитникът Домагой Вида и бившият футболист и сега скаут Огнен Вукоевич публикуваха видео в социалните мрежи, в което казват: Слава на Украйна! Тази победа е за Динамо (Киев) и за цяла Украйна!.

Подобно поведение беше разтълкувано като политическа провокация, вероятно заради военния конфликт, който бушува вече четвърта година в Източна Украйна.

И двамата замесени вече се извиниха, извинение поднесе и федерацията на страната. А Вукоевич беше отстранен от тима и отнета акредитацията. Той обаче ще остане като фен на първенството. Днес идва и още една санкция- глоба от 15 хиляди франка.

Самият Вида, който напусна Динамо през 2017-а година в посока Бешикташ, коментира за руския сайт sports.ru, че няма нищо политическо във въпросния запис. Единствената му идея е била да се пошегува с приятелите си украинци, които са го подкрепяли.

Англия и Хърватия играят утре своята полуфинална среща на Световното първенство, а към Вида беше отправено официално предупреждение от ФИФА.

В същото време в руските медии се появи ново видео с Вида, на което той отново казва: "Слава на Украйна!", на което той е с Ивица Олич, като и двамата пият бира.

Кога е направено видеото не е известно, но според sport-express.ru е направено неотдавна, и вероятно, по време на Мондиал 2018.