Световната федерация по футбол (ФИФА) обяви имената на първите рефери в историята на Световните първенства, които ще бъдат назначени за видео-асистенти.
 
Трима италианци са в листата от 13 човека, а всички те са активни съдии, но имат опит и зад компютъра със системата ВАР. Видео-асистент-съдиите вече са част от доста първенства и турнири по света, а сега дойде ред и на Мондиала, се казва в становището на ФИФА.
 
При избора на тези съдии Централата е имала предвид "успешното участие в различни подготвителни семинари и турнири на ФИФА, в които е използвана системата ВАР. Въпросните съдии са били както на терена, когато им е диктувано за евентуална грешка от страни, така и зад монитора. И се предполага, че имат качества да работят със софтуера".
 
Европейските съдии, които ще бъдат използвани, са Даниеле Орсато, Паоло Валери и Масимилиано Ирати - тримата от Италия, Артур Соареш Диаш и Тиаго Мартинш от Португалия, Бащиян Данкерт и Феликс Цвайер от Германия, Павел Гил от Полша и Дани Маккели от Холандия. 
 
И има сериозна логика в този избор, предвид факта, че Серия А, Бундеслигата и Примейра лига са дивизии, които използват системата.
 
Останалите съдии с опит във ВАР-системата са Абдулрахман ал Джасим от Катар, Уилтон Сампайо от Бразилия, Хери Варгас от Боливия и Мауро Вилияно от Аржентина.
 
От ФИФА добавиха, че някои от предварително селектираните главни съдии и асистенти също ще бъдат пробвани като ВАР-асистенти по време на първенството в Русия.
 
Въпросният софтуер беше тестван в продължение на две години, преди Международният борд по правилата на играта (ИФАБ) да го утвърди. Самият президент на ФИФА Джани Инфантино е сериозен поддръжник на въвеждането на тези технологии, надявайки се така да свали напрежението от съдиите и да бъдат намалени грешките до минимум./БТА