Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че очаква да получи гаранции от Русия, че страната ще може да осигури безопасността на хилядите английски фенове, които се очаква да посетят предстоящото Световно първенство по футбол това лято.

„Моето предизвикателство към руските власти е да покажат как ще се отнесат към 24-те хиляди заявки за билети от страна на английските фенове и дали тяхната сигурност ще бъде гарантирана“, заяви Джонсън.

Припомня, че министър-председателят на Великобритания Тереза Мей вече потвърди, че членове на британското правителство и кралското семейство няма да посетят Световното първенство по футбол в Русия през лятото заради случая с отравянето в Солсбъри на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. 

Министрите от британското правителство и членовете на кралското семейство няма да присъстват на световното първенство по футбол в Русия, обяви премиерът Тереза Мей. Те ще бойкотират мондиала заради опита за убийство на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Междувременно редица високопоставени политици на Острова призоваха за бойкот на световното. Сред тях бяха министърът на външните работи Борис Джонсън и председателят на парламентарната комисия по външната политика Том Тюджендхат.

Част от британските таблоиди обявиха, че Австралия, Полша и Япония са готови да бойкотират световното първенство заедно с Англия.

На този етап няма изгледи английският отбор, който е единственият британски участник на световното, да се оттегли от турнира. Подобен ход може да доведе до изключване на страната от следващото световно първенство - в Катар през 2022 г., както и глоба от минимум 500 хиляди швейцарски франка.

Миналата седмица медиите на Острова обявиха, че принц Уилям няма да посети световното, въпреки че заема поста президент на Английската футболна асоциация (ФА). Принц Хари също ще пропусне мачовете в Русия през лятото. Поне един от двамата присъстваше на предишните три мондиала - в Германия през 2006 г., в Южна Африка през 2010 г. и в Бразилия през 2014 г.