Германия стана световен шампион, благодарение на отборния си дух, но един играч от този тим приковава вниманието. И не за друго, а защото се превърна в машина за трошене на рекорди. Да, това е Мирослав Клозе. 

Нападателят стана футболистът с най-много голове на Световни първенства, след като се разписа в полуфинала с Бразилия и вече има 16 попадения на сметката си - с едно повече от бразилеца Роналдо. 

След финала вчера той стана и първият футболист с четири медала от Мондиали. Клозе прибави единственото му липсващо отличие - златото, след като преди това имаше едно сребърно и две бронзови. 

Всички очакваха това да е лебедовата песен за тарана, поне в националния отбор на страната. Но роденият в Полша футболист все още не знае дали да сложи край на кариерата си за Бундестима, или да си даде още един шанс за успехи. 

"Все още не знам дали ще спра, или ще продължа с отбора. Трябва да поспя няколко нощи, да се поуспокоят емоциите и след това ще взема най-правилното решение. Засега нищо не е сигурно."

"А сега чувството е страхотно. Винаги е прекрасно да спечелиш Купата и да си основна част от състава, а не просто да стоиш отстрани и да ръкопляскаш на другите. Този успех е наградата за всичките ни усилия през годините", сподели щастливият Клозе. 

Той остана на терена 88 минути в мача с Аржентина. Тогава беше сменен от Марио Гьотце, който се превърна в звездата на финала с гола си в продължението. Клозе сподели какво е казал на влезлия като резерва играч на Байерн. 

"Когато Марио се готвеше да влезе отидох при него и му казах, че може да го направи и да ни зарадва. Радвам се, че стана така, дано съм вдъхнал малко увереност", заяви нападателят.