Звездата на Германия Мирослав Клозе може и да не се скъсва да бележи, както го правеше в другите си участия на Мондиал, но определено блести ярко на това Световно. След като счупи рекорда на бразилеца Роналдо за най-много отбелязани голове на такъв форум, сега пред него има и други постижения за трошене. 

Ако се разпише във финала с Аржентина днес, роденият в Полша таран ще надмине едно "старческо" постижение. Той ще стане най-възрастният футболист, вкарвал гол на финал на Мондиал. 

Досега този рекорд е на легендарния швед Нилс Лидхолм. В последния мач срещу Бразилия през 1958 г. той вкарва на 35 години и 263 дни. Клозе навърши 36 години само преди повече от месец и може да го надмине. 

Ако се появи на терена и Бундестима спечели, Клозе ще стане и третият най-възрастен играч, участвал във финала и печелил титлата. Досега по-стари от него шампиони са били бразилецът Нилтон Сантос на 37 години през 1962 г. и Дино Дзоф на 40 години през 1982 г. 

Иначе само един мач няма да достигне на Миро, за да изравни рекорда на друга германска легенда - Лотар Матеус - по брой участия в мачове на Световни първенства. Бившият селекционер на България има 25 на сметката си, докато Клозе ще стане с 24, ако участва днес. Но това поне ще го извади еднолично на втората позиция, тъй като сега я дели с Паоло Малдини. 

Но това постижение на Матеус със сигурност ще падне и при това ще бъде подобрено от негов сънародник, освен ако не се случи нещо чрезвичайно. Филип Лам и Бастиян Швайнщайгер се очаква да запишат мач номер 20 на Мондиали, а със сигурност имат сили за поне още едно Световно. Ако и в Русия Бундестима се представи толкова силно, постижението на Матеус ще замине в историята.