Полузащитникът на Манчестър Сити Яя Туре смята, че тъмнокожите играчи могат да бойкотират Мондиал 2018 в Русия, ако не се предприемат мерки за борба с расизма в страната.

Котдивоарският национал стана жертва на расистки обиди по време на победата с 2:1 над ЦСКА Москва в Шампионската лига през седмицата. Африканецът е на мнение, че ако държавата не опита да се пребори с феномена, то доста от чернокожите футболисти ще се откажат да участват на Световното първенство.

„Ако не сме уверени, че можем да дойдем на Мондиала, няма да го сторим“, обясни Туре. „Не знам защо такова нещо се случва във футбола. Нямам представа защо такива неща ги няма в ръгбито или хандбала, или който и да е друг спорт.“

„Ако УЕФА не предприеме действия, това ще продължи. Преди няколко месеца мой приятел игра срещу Милан и имаше същия проблем. Надявам се да се направи нещо – да се накаже клуба или да се затвори стадион за 2 години. Клубовете могат и да кажат, че ще превъзпитат феновете си, но това не е достатъчно. Прекаленото си е прекалено. Трябва да го спрем сега“, завърши Туре.