Новите американски собственици на Рома подготвят съкращаване на фондовете за заплати. Планираната мярка преследва не само икономически, но и пиар цели. Така единственият италиански футболен клуб с чуждестранен мажоритарен собственик пръв ще заиграе по новите правила за финансов "феър плей", въведени от президента на УЕФА Мишел Платини, съобщава БТА.

В момента Рома харчи за заплати 105 милиона евро годишно. От тях 83 милиона отиват за възнагражденията на футболистите, а останалите са за заплатите на административния персонал, но тук не влизат висшите ръководни длъжности в клуба. Общото спрягано съкращение е от порядъка на 20 процента.

Намерението е фондът за заплати на състезателите да слезе на 70 милиона евро. Първа стъпка към икономии бяха зимните трансфери на Баптища и Адриано, а сега се готвят за сбогуване Мексес и Лория, което ще свали годишната квота за възнаграждения на 68,5 милиона евро. Тази квота ще слезе под 60 милиона, ако се реализира замисълът за освобождаване в края на сезона на Дони, Жулио Серджо и Сисиньо, който е под наем и се завръща в испанския Виляреал.

Има и още един, "таен" резерв от 15,3 милиона евро, който е свързан със състезателните съдби на Де Роси, Менез и Вучинич. Трансферите на първите двама са сложна материя, докато черногорският национал е в открит конфликт с клуба.

Още през януари Мирко Вучинич заяви, че не е съгласен да получава два пъти по-малко пари от дебелеещата бразилска резерва Адриано. Тотнъм веднага реагира с оферта от 3,5 милиона евро на сезон с четиригодишен договор и 15 милиона компенсация за Рома.

Тогавашният президент Розела Сенси даде съгласието си, но сделката бе развалена от старши треньора Клаудио Раниери. Вучинич още си "отмъщава" като редовно пропуска на празна врата и е отбелязал едва 3 гола за 15 мача. "Мирко не е спокоен и в момента не може да даде повече," призна публично новият наставник на "вълците" Винченцо Монтела, но не обясни защо продължава да пуска черногореца като титуляр.

Вероятното обяснение е, че собственикът на клуба Томас Ди Бенедето се изказа много ласкаво за Вучинич.

Тепърва ще се решава въпросът за нов старши треньор и списъкът на кандидатите е дълъг - Хидинк, Ван Гаал, Манчини, Капело, Спалети. Предстои обновяване на клубното ръководство и двата възлови директорски поста ще бъдат поверени на Валтер Сабатини и на Франко Балдини.

Сабатини завърши през 1984 година състезателната си кариера, която включва и един сезон като полузащитник в Рома. Има безупречна репутация на футболен мениджър и негов принос за калчото са таланти като Алесандро Неста, Дженаро Гатузо, Марко Ди Вайо, Томазо Роки, Александър Коларов, Горан Пандев, Щефан Раду, Валон Бехрами, Щефан Лихтщайнер и др. В момента Сабатини се води на длъжност консултант на Рома в очакване на директорски договор за следващия сезон.

Балдини е също бивш футболист, но голяма известност придоби през 1999 година, когато президентът Франко Сенси го привлече в ръководството на Рома. Той се отблагодари за доверието като докара в отбора играчи от висока класа - Валтер Самуел, Габриел Батистута, Филип Мексес, Кристиян Киву, бразилците Емерсон и Мансини. Заедно с Фабио Капело има огромна заслуга за спечелването на шампионската титла на Рома през 2001 година.

През 2004 година Балдини пръв разобличи в интервю далаверите на Милан и Ювентус, а когато две години по-късно избухна скандалът "Калчополи" отказа офертата на Юве да заеме директорския пост на подсъдимия Лучано Моджи. Напусна Рома през 2005 година заради разногласия с Розела Сенси, която управляваше клуба на мястото на заболелия си баща.

На следващата година стана технически секретар на Реал Мадрид, където отново бе в тандем с Капело. Двамата в момента са начело на националния отбор на Англия, което за Балдини е единствената пречка към завръщането в Рома, но специалистите определят тази пречка като преодолима.