Фиорентина постигна драматична победа в домакинството си на Милан с 2:1 в дербито на седмия кръг в италианската Серия А. Мачът във Флоренция ще се запомни най-вече с трите спасени дузпи. Капитанът на „росонерите“ Тео Ернандес и Тами Ейбрахам пропуснаха от 11-те метра за гостите, докато Мойс Кийн не успя да се разпише от бялата точка за домакините. Иначе, Ясин Адли даде аванс на „виолетовите“ в 35-ата минута, преди Кристиан Пулишич да изравни след час игра. Алберт Гудмондсон, обаче, донесе трите точки за флорентинци в 73-ата минута.

Пърната интересна ситуация в мача дойде в 15-ата минута, когато Алваро Мората стреля с глава над вратата на своя сънародник Давид Де Хеа. Малко след това домакините отговориха с удар на Андреа Колпани, който не уцели целта.

В 20-ата минута съдията Лука Пайрето отсъди дузпа за Фиорентина за нарушение на рожденика Тео Ернандес срещу Додо. Наказателният удар бе потвърден от системата ВАР, а Мойс Кийн се нагърби с изпълнението, но Майк Менян улови и запази нулевото равенство.

Девет минути по-късно Кийн все пак вкара във вратата, но пък попадението бе отменено заради засада. Впоследствие Рафаел Леао стреля, а Де Хеа се намеси отлично.

Резултатът, обаче, бе открит в 35-ата минута. Тогава бившият футболист на Милан – Ясин Адли, наказа Менян с хубав удар, който се отби в лявата греда до вратаря за 1:0.

В самия край на първата част и „росонерите“ получиха дузпа за нарушение на Лука Раниери срещу Тиджани Райндерс. Капитанът Ернандес се нагърби с изпълнението, но Де Хеа го разочарова и спаси.

Снимки: Gulliver/GettyImages
83 снимки

Три минути след почивката Кийн отбеляза още един гол, но и този път страничният съдия вдига флага си за засада.

В 54-ата минута именно той изрита Матео Габия в наказателното поле, а Милан получи втора дузпа. Този път Тами Ейбрахам стреля от бялата точка, но и в този случай Де Хеа спаси вратата си от попадение и резултат остана непроменен.

„Росонерите“, обаче, не се отчаяха и успяха да изравнят след точно час игра. Тогава Кристиан Пулишич засече от воле страхотно центриране на Тео Ернандес и по още по-впечатляващ начин направи 1:1.

В 69-ата минута Ернандес действа доста рисковано срещу Колпани на границата на наказателното поле, но след проверката с ВАР този път не последва дузпа. Също така при тази ситуация Кийн опита задна ножица, която се оказа доста разочароваща.

Фиорентина на свой ред се хвърли в атаки и стигна до нов аванс в резултата в 73-ата минута. Фикайо Томори подходи лековато при борба за висока топка с Кийн, а топката отиде в краката на Алберт Гудмундсон. Исландецът направи 2:1 с удар в близкия ъгъл на Менян.

В 85-ата минута наставникът на „виолетовите“ Рафаеле Паладино беше изгонен с директен червен картон заради свой протест срещу съдийско отсъждане.

В добавеното време Кийн отправи снаряд, при който топката разтресе напречната греда, след което тупна от грешната страна на голлинията.

По този начин Фиорентина постигна една втората си победа от началото на сезона в Серия А и вече е с 10 точки, но все още в долната половина на таблицата – 11-о място. „Росонерите“ на Пауло Фонсека са шести, но продължават с непостоянството в представянето си.