Селекционерът на Косово - швейцарецът Бернар Шалан показа спокойствие и позитивизъм преди утрешната европейска квалификация срещу България. И двата отбора имат по две точки, като България е с три мача. Срещата през март в Прищина завърши 1:1.

"Никога не казвам състава пред журналистите преди да говоря с футболистите. Ще им дам състава утре. Да, ние играхме през март с България, тогава с друг треньор и с някои различни футболисти. Но България наистина смени треньора и това доведе до смяна на системата на игра. Но бих казал, че България е един много труден отбор. Вече каза, че вече ще се опитаме да играем нашата си игра с нашата философия. Но във всеки мач се опитваме да адаптираме прекалено нашата философия спрямо опонентите. България наистина е много труден отбор за нас.
"Вече гледах мача с Чехия. Получи се много здрав, много интензивен мач. Чехия също е много силен отбор. И за нас е ясно, че да играем в София, няма да е никак лесна работа", коментира той.

"Очакванията ми са същите, каквито са били - да спечелим. Изпитвам уважение към противника, знам точно какво представлява България. Познавам и треньора, който е работил в Швейцария. Но аз повтарям- знам класата на България, ние играем като гости и това няма да е лесно. В първата среща България поведе, беше здрава битка, ние изравнихме и след това опитахме и да спечелим. Но повтарям ще играем нашата игра и ще се опитаме да наложим нашата философия. Някога не се получава, но се опитваме. Попитан какво е състоянието на Флорент Хадъргьонай и дали има шанс да играе, Шалан отговори: "Не съм казал, че не е готов или здрав, просто за два месеца е играл само 90 минути. И не е лесно да има рефлекса на играещ редовно футболисти. И не е лесно да се играе за националния отбор с темпо, каквото се изисква.

Следващият въпрос беше каква ще бъде настройката на Косово- дали по-офанзивно или по-дефанзивно настроени на терена.

"За мене не е въпрос на дефанзивна или офанзивна постройка. Никога не бих казал на отбора ние играем като гости, стоим си отзад и не атакуваме. Не е такъв нашият отборен манталитет. И ние няма да променяме философията, си. Разбира се, когато сме без топката, ще се защитаваме. Но няма да порменяме постройката. Можем да играем 4-3-2-1, може да играем 4-4-2, възможно е, но няма да слагаме повече халфове например. Но това не означава по-офанзивно или по-дефанзивно. Проблемът не е в атаката, а в мотивацията в атаката и от мотивацията да се връщаме в защита.