"Фелтинс Арена" (предишно име - "Арена Ауфшалке") е футболен стадион в немския град Гелзенкирхен. Открит е през 2001 г. като новия официален стадион на ФК Шалке 04. От тогава до днес повече от милион души от цял ​​свят са го посетили, а архитектурните акценти като прибиращият се тревен терен и подвижният покрив продължават да очароват гостите на стадиона. В Гелзенкирхен обаче се гордеят най-много с огромната видеостена във формата на куб, инсталиран през лятото на 2016 г. Той е най-големият видеокуб в Европа с площ на екрана наз 305 кв.м и е два пъти по-голям от своя предшественик.

Съоръжението приема финала на Шампионската лига през 2004 г. и 5 мача от Мондиал 2006, включително четвъртфинал. На 1 юли 2005 правата върху името на стадиона са продадени на немската пивоварна „Фелтинс“. Въпреки че е един от най-модерните стадиони в света, за домакинските мачове на Шалке може да закупите билет от 13 евро, което прави мачовете на “кралскосините” достъпни за всички фенове. Има обаче 50 корпоративни ВИП ложи с изглед към терена, които побират 15 души и чийто наем струва по 120 хил. евро на сезон.

Характеристиките на стадиона:

Капацитет: 55 824 седящи места, а с правостоящите се увеличава до 62 271. По време на концерти и други мероприятия има място за 79 612 души.

История: Плановете за построяване на нов стадион излизат в края на 90-те години на миналия век, след като фенове и мениджъри искат да се преместят от стария „Паркщадион“ и да създадат модерна мултифункционална арена. Договорът за построяването на стадион за 186 милиона евро е подписан през 1998 г.

Съоръжения: В Шалке 04 държат много на местната работническа общност, която представлява и основна част от фенската маса на тима. За да подчертае историческата си връзка с въгледобива в района, през 2014 г. клубът трансформира тунела на стадион “Фелтинс Арена” в мина.

На стадиона в Гелзенкирхен има и параклис, в който се провеждат сватби, погребения и кръщенета, докато клубният свещеник изрича молитвата “Шалке Наш”...

"Фелтинс Арена" е уникален и по още една причина – в него има вграден биропровод с обща дължина 5 км, който в деня на срещите осигурява 52 хиляди литра бира, произведени и доставени от генералния спонсор “Фелтинс”. Средно клубът продава по 35 хиляди на мач, а феновете може да хапнат и 2,5 тона наденички.

Спортни и други събития: Освен домакин на мачовете на Шалке 04, "Фелтинс Арена" приема най-различни спортни състезания - биатлон (с тонове сняг, вкаран отвън), хокей на лед и мотокрос. През септември на него ще се играе финалът на Европейската лига по американски футбол.

Стадионът в Гелзенкирхен е домакин и на много концерти. Само през 2024-а на „Фелтинс Арена“ ще пеят Бой Джордж, Пол Йънг, Саманта Фокс, Тейлър Суифт и Рамщайн. Ще се проведе още фестивал на корейската храна.

Европейско първенство по футбол 2024: През лятото на 2024 година Германия ще бъде домакин на Европейското първенство по футбол. На "Фелтинс Арена" в Гелзенкирхен ще се играят три мача от груповата фаза на турнира, както и една среща от 1/8-финалите.

Локация: Стадионът се намира в квартал Ерле, който е разположен на 10 км от центъра на Гелзенкирхен. Клубът пък носи името на друг квартал в града – Шалке, а S04 идва от годината на основаване на клуба - 1904.