Два от нашите съперници в евроквалификационна група А – Черна гора и Косово извъртяха реми 1:1 в Подгорица по същото време, когато родните национали записаха загуба 1:2 от Чехия. По този начин битката за второто място продължава да бъде изключително оспорвана, тъй като три тима вече имат по 2 точки.

Голям скандал разтресе Черна гора преди мача с Косово

Срещата беше белязана от огромен скандал с политически оттенък, след като селекционерът на домакините Любиша Тумбакович и други двама негови играчи със сръбско потекло – Мирко Иванич и Филип Стойкович – отказаха да играят срещу Косово. Според местните медии триото е било подложено на много сериозен натиск от Белград. Въпреки това в състава на черногорците все пак имаше трима играчи със сръбски корени в лицето на Марко Симич, Вукан Савичевич и Адам Марушич, които категорично бяха съгласни да играят. Симич и Марушич дори бяха титуляри.

Предвид доста деликатната ситуация не беше учудващо, че Косово успя да поведе в 24-ата минута. Точен за гостите беше звездата на Вердер Бремен Милот Рашица. До края на полувремето други позитивни новини за косоварите нямаше, тъй като в 39-ата те трябваше да заменят принудително Арбер Зенели.

Черна гора изглеждаше доста по-добре след почивката, когато дойде и изравняването. В 69-ата минута Марко Янкович асистира за Стефан Мугоша, който фиксира оказалия се краен резултат 1:1.

Във временното класиране Косово заема трета позиция с 2 точки, пред България и Черна гора, които имат също по толкова, но и са притежатели на далеч по-лоши голови разлики. Втори е тимът на Чехия с 3 пункта, а лидер е Англия с пълен комплект точки след първите си два мача.