Националният селекционер на Италия Роберто Манчини беше сред специалните гости на Фестивала на спорта, организиран от „Gazzetta dello Sport“.

Той коментира загубения полуфинал на Лигата на нациите от Испания с 1:2, както и различни теми, свързани с триумфа на „адзурите“ на Европейското първенство по-рано това лято.

„Не мисля, че неговото поведение беше грешно. Винаги сме отчитали това, че Испания играе добре технически вече над 20 години. Те са свикнали с това повече от нас. Знаехме, че те ще имат по-голямо владеене на топката, но първата част можеше да приключи при 1:1. Ясно е, че червеният картон се отрази на второто полувреме. Мачът щеше да е различен при 11 на 11. Испания можеше да ни вкара гол и през втората част, но не им дадохме много шансове. Вместо това отбелязахме попадение, надявайки се да вкараме още едно. Това обаче трудно щеше да стане. Този мач трябва да ни даде сила и увереността, че сме голям отбор“, заяви Манчини.

Gulliver/GettyImages
60 снимки

„Не помня какви бяха думите ми към играчите преди първия ни мач на Евро 2020. Но бяхме убедени, че можем да постигнем нещо специално. Мисълта ни беше за триумф. Въпреки доста дългия месец и множеството проблеми, пред които се изправихме, знаехме, че разполагаме със силен колектив. Отлагането на Европейското първенство беше важно, защото доста от по-младите играчи успяха да играят повече за своите отбори. Тази година ни даде повече възможности и футболистите можеха да играят повече. Мануел Локатели е пример за това. Мислех, че ще го повикам само за Мондиал 2022“, продължи селекционерът.

„Дали съм си мислел да дам минути и на третия вратар Алекс Мерет? Да, обмислях това. Може би на финала, ако водехме с 3:0, щях да го пусна за последните три минути. Срещу Уелс вече бях използвал всичките си смени. Ще му се отплатим в друга ситуация. Той е тъжен, разбира се. Но беше важно да дам възможност на всички да се изявят на Европейското първенство. Защо Доменико Берарди стартира вместо Федерико Киеза срещу Австрия? Киеза просто имаше проблеми със своята кондиция, а Берарди беше малко по-добре в началото на турнира. Решихме да започнем така, но знаехме, че Киеза ще бъде с ключова роля. Момчетата, които се появиха като смени, промениха хода на мача“, каза той.

„Дузпите срещу Испания? Всичките ми играчи бяха много смели. Бяхме достигнали до полуфинала и ни трябваше последно усилие, за да отидем на финал. Не е лесно да изпълниш дузпа след 120 минути в шестия мач на Европейското първенство. Знаехме кои ще бъдат дузпаджиите, а когато настъпи моментът, ние запазихме спокойствие. Тези, които се опитват, могат да допуснат грешки. Ние обаче имахме най-добрия вратар в света в момента. Марио Балотели? Прекарал съм много години с него. Марио е на 31 години и вратите на националния отбор са отворени, никой не е забравил за това. Ако има такава възможност, ние преценяваме всички позитивни ситуации за отбора“, коментира още Манчини.