Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт потвърди, че отборът му ще спазва правилата на УЕФА, дори и играчите му да станат жертва на расистки обиди по време на предстоящите квалификации за Евро 2020.

Преди няколко дни в интервю Тами Ейбрахам сподели, че тимът може да напусне терена в София, при предстоящото гостуване на българския национален отбор, ако се стигне до подобни неприятни сцени. УЕФА обаче има много сериозни санкции, ако правилата не биват спазвани.

“Има протокол на УЕФА и ние ще трябва да го спазваме. Всичко останало е хипотетично, защото не знаем каква ще бъде ситуацията като отбор или за мен като мениджър. Най-важното нещо за мен е всички футболисти и целият щаб да знае, че имат подкрепа”, сподели Саутгейт в навечерието на мача с Чехия.

„Неизбежно беше, защото ние попаднахме в подобна ситуация в Черна гора и искахме да изясним какво може да се случи, ако нещо подобно ни сполети в бъдеще. Наясно сме вече. Искаме играчите да бъдат фокусирани върху футбола, да бъдат съдени за работата си на терена. Това, което трябва да направя, е да осигуря сигурна и безопасна среда за игра”, каза още наставникът на „Трите лъва”.

По време на пресконференцията Гарет Саутгейт беше запитан за думите на нападателя на Челси Тами Ейбрахам, че отборът може да напусне терена, ако някой от играчите стане жертва на расистки обиди по време на двубой от евроквалификациите. По тази тема селекционерът сподели: „Ще обсъдим огромен брой въпроси и всеки, който усети лек нюанс на общото усещане и това, което беше обсъдено, ще бъде отбелязано като евентуално несъгласие.”

„Моите играчи са поставени в много трудна ситуация всеки път, когато биват разпитвани по тази тема. И ако една тяхна дума не е на мястото си или е неправилно формулирано изказването, това води до проблеми, които биха могли да бъдат отнесени към други отбори.”

„Ние сме 100% обединени във визията на нещата. В същото време играчите също имат право на глас. Те трябва да казват каквото мислят, открито и ги насърчавам да го направят, защото имаме шанса да променим нещата и то по много важна тема”, завърши Саутгейт.

При проява на расистки обиди протоколът на УЕФА включва три стъпки. Първата е реферът да спре за минутка мача и да поиска призоваване по уредбата за спиране на обидите. Ако те продължат, той може да прекрати мача за по-дълго и да последва по-сериозен призив за спиране на обидите. Третата стъпка е прекратяване на мача.