Английските национали са подготвени за расистки обиди по време на евроквалификацията си с България на 14 октомври и са готови дори да напуснат терена в знак на протест, ако това се случи. Това разкри младата звезда на Челси и "Трите лъва" Тами Ейбрахам. 

Селекционерът на островитяните Гарет Саутгейт предупреди, че се притеснява от расизъм в София още преди месец, което предизвика ответна реакция на възмущение от БФС. Но явно англичаните не са се впечатлили особено от нея, защото са имали инструктаж в навечерието на двубоя към играчите как да процедират при расистки обиди към тях. 

Протоколът на УЕФА включва три стъпки. Първата е реферът да спре за минутка мача и да поиска призоваване по уредбата за спиране на обидите. Ако те продължат, той може да прекрати мача за по-дълго и да последва по-сериозен призив за спиране на обидите. Третата стъпка е прекратяване на мача. 

Ейбрахам, както и всички други играчи на Англия, разкриха, че са минали този инструктаж. Но капитанът Хари Кейн е обявил, че ако има такива обиди в София, целият отбор е готов да излезе на минутата от терена, независимо какъв е резултатът. И точно това са склонни да предприемат като мярка англичаните в София при обиди на расистка основа. 

"Запознахме се в детайли с процедурата на УЕФА при расизъм. Но Хари Кейн обяви, че всички ще излезем от терена, ако дори само един от нас бъде обиждан. Ако се случи и има предупреждение на стадиона, а после обидите продължат, ние излизаме и не ни интересуват последствията."

"Хари беше прав като каза, че ако обидят дори един от нас, значи обиждат целия отбор и нямаме място на терена в такава обстановка. Все пак ще се съветваме на терена и с ръководителите си, ако такова нещо се случи. Надявам се да няма нужда", заяви Ейбрахам.