Мениджърът на националния отбор на Англия Гарет Саутгейт е предупредил своите играчи, че трябва да следват правилата на УЕФА, дори и да станат жертва на расизъм или обиди по време на европейските квалификации. „Трите лъва” изглежда са смекчили позицията си по отношение на евентуално напускане на терена в София, каквито призиви се бяха появили.

Англия се изправя срещу Чехия в следващия си мач, а в понеделник гостува на селекцията на Красимир Балъков.

Нападателят на Манчестър Сити Рахийм Стърлинг се изказа по темата за расизма, след като стана жертва на расистки скандирания по време на успеха над Черна гора с 5:1 през март. Самият играч обаче подкрепя решението на Гарет Саутгейт да бъдат спазени всички правила на УЕФА.

„Като футболист, който е изпадал в подобна ситуация с Черна гора, не смятам, че бяхме достатъчно добре подготвени като отбор, не знаехме какъв точно е протоколът на УЕФА”, заяви Стърлинг.

„Имахме среща с Гарет, който ни обясни каква е процедурата на УЕФА. Сега като играчи трябва да дадем шанс на УЕФА да поеме тази отговорност и да се справи със ситуацията. В момента ние напълно вярваме в УЕФА”, каза още нападателят на Англия.

Вчера президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов изпрати официално писмо до европейската централа, в което остро порица поредните тенденциозни коментари от страна на футболисти на английския национален отбор в навечерието на двубоя между двете страни в понеделник, 14 октомври.

Протоколът на УЕФА при проява на подобни скандални моменти по време на мач включва три стъпки. Първата е реферът да спре за минутка мача и да поиска призоваване по уредбата за спиране на обидите. Ако те продължат, той може да прекрати мача за по-дълго и да последва по-сериозен призив за спиране на обидите. Третата стъпка е прекратяване на мача.