Резултатите от разследванията на избора на домакините на Световните първенства през 2018-а и през 2022-а година ще бъдат обявени през есента на тази година. Обяви президентът на ФИФА Сеп Блатер в една от почивките на работата на редовния конгрес на организацията.

Русия и Катар получиха домакинствата на Световните първенства през 2018-а и през 2022-а година перз декември 2010-а година на заседание на Изпълкома на ФИФА в Цюрих. През май пък се разгоря нов скандал по повод гласуванията, като британските медии извадиха информации, че бившия член на изпълкома на ФИФА Мохамед Бин Хамам е платил повече от 5 милиона долара подкупи за избора на Катар.

Вчера изтече срока, в който комисията по етика и морал на централата, водена от заместник-председателя Майкъл Гарсия. В продължение на шест седмици докладът ще бъде завършен от разследващите и ще постъпи в Арбитражната комисия на централата. Въпреки скандалите около избор на Катар, Блатер призова футболното семейство към единство сплотеност, които единствено могат да запазят играта от разруха.

"Видяхме материалите в британската преса. Не знам кой стои зад всичко това, но във всеки случай трябва да запазим единственото си. В обвиненията към ФИФА има много грозни неща, включително и обиди на расистка основа. Много ми е болно от това", коментира Блатер пред 64-ия редовен конгрес на световната футболна централа.

Форумът продължава до 11-и юни, а на откриването му изненадващо не присъства президентът на Бразилия Дилма Русеф. Отсъствието й е изненада, тъй като има въпроси, свързани с организацията по въпросите с инфраструктурата. Мястото си е заел обаче Еуженио Фигейредо, който е председател на организационния комитет и ще трябва представи доклад за свършената до момента работа.

Другите протоколни церемонии са годишен отчет за дейността на федерацията, финансов отчет и предложения за поправки в устава на ФИФА. Ще се разгледа и статутът на агентите на играчите, както и въвеждане на механизми за подобряването на работата и намаляване на загубите за различните страни./БТА