Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт продължава да доказва, че не разчита на миналата слава на играчите, а на настоящата им форма, когато определя състава си. По най-болезнения начин на гърба си това изпита и вратарят Джо Харт. 

31-годишният страж е получил телефонно обаждане от боса, който му е обявил в прав текст, че няма да попадне сред 23-имата за Световното първенство в Русия. Саутгейт трябва да обяви официално състава си в сряда на обед, но вестник "Сън" се е добрал до информацията за изключването на Харт. 

Вратарят се намира в доста колеблива форма и беше наясно, че няма как да е първи избор на селекционера за шампионата. Но поне се надяваше да пътува за шампионата и да чака своя шанс за изява. 

Вместо него, шанс да бъде сред 23-имата получава вратарят на Бърнли Ник Поуп. Другите двама на този пост се очаква да са Джордан Пикфорд от Евертън, който и ще е титуляр под рамката, както и Джак Бътланд, който изпадна със Стоук Сити. 

Джо Харт беше играчът с най-много мачове за Англия от всички, които Саутгейт имаше в списъка си. Той е играл на три големи първенства за "трите лъва" и има 75 мача за тях на сметката си. В негово отсъствие с най-голям брой битки под знамената ще е защитникът Гари Кейхил, който е с 58.