В този английски национален отбор повечето играчи са минали второто ниво на футбола в страната в даден период от кариерата си – Лиийдс Юнайтед, Шефилд Юнайтед, Куинс Парк Рейнджърс, но тези клубове изглеждат като титани в сравнение с Дарлингтън, Алфретън Таун и Каралайл Юнайтед, където всъщност е бил вратарят Джордан Пикфорд. Колкото по-ниско е нивото, от което започваш, толкова повече осъзнаваш какво значи елитният футбол. Звучи като твърде абстрактна фраза, но в нея може да бъде намерено обяснението за възхода на английския футбол, защото в този тим на Гарет Саутгейт има много повече състав от работническата класа. А и ценностите, които споделят тези играчи са доста по-различни от предшествениците им, поне за последните 10-15 години. Всички работят като отбор, започвайки от Пикфорд. Готови са да тичат един за друг без да се притесняват за клубните си кариери и остават верни на ценностната си система. А на вратата е Джордан Пикфорд, който е последният, който трябва да опази вратата. Но и ценностите, в които вярва.

В този отбор няма звезда и това изглежда като дългоочаквано решение. Англия може да загуби полуфинала с Хърватия, но нищо от казаното няма да се промени, което каза и нацията да обича този тим и да гледа към Джордан Пикфорд с любов, защото той е един от тях.

А дебютът на Пикфорд за Англия бе през ноември 2017 година. Малцина очакваха да е титуляр, защото започвайки Мондиалът имаше едва три мача като титуляр за състава. След Дейвид Сиймън от 90-те, Англия намаше вратар, който да изглежда адекватен на времето си. Пикфорд притежава рефлекс, много бързо напуска голлинията, изключително прецизен е при подаванията с крак, чувства се комфортно да разиграва топката със защитата. Малко по-нисък е обичайното в наши дни, но има 185 сантиметра. Тибо Куртоа неволни си навлече проблеми споменавайки ръста на Пикфорд, но после уточни, че не е искал да го обиди. Едва ли можеше да се намери по-добър вариант за Англия, защото сега Пикфорд е решен да докаже себе си и го прави феноменално.

А стражът на Евертън все още помни ужасните пътувания в годините под наем и изглежда така сякаш те са го подготвили така за световното първенство далеч по-добре от всички други мачове.

Преди началото на шампионата, англичаните залагаха на Хари Кейн, в началото на елиминациите вниманието е насочено повече към отбраната и вратаря. Увереността на тази отбрана е невероятна. Всеки от членовете ѝ е преживял разочарованията в долните нива на играта и това носи успех сега.

Джордан Пикфорд описва своето обяснение за играта простичко. А думите сякаш показват защо Англия стигна толкова далеч на този Мондиал. „Това е просто футбол“, казва Пикфорд, но всъщност пътят към върховете е отворен за него и всичко, от което се нуждае вярва в себе си.

А какъв човек е може да разберете и от факта, че за полуфинала е поканил своите ментори от Съндърланд.

Целият материал, посветен на Пикфорд, излъчен в предаването на DIEMA SPORT - "Новините от Мондиала" може да видите в прикаченото видео!