И софийската прокоба, тегнеща 85 години над Франция, не спря играчите от най-скъпия национален отбор в света да вземат важните три точки по пътя към първото място в групата и директното класиране на Мондиал 2018 в Русия. 

Избраниците на Дидие Дешан си изковаха без особени проблеми успех с 1:0 над България на Националния стадион "Васил Левски", като на практика си решиха спора още в 3-та минута. Тогава Блез Матюиди отбеляза единственото попадение. 

"Лъвовете" имаха едно-единствено 100-процентово положение за целия двубой да се разпишат и това се оказа крайно недостатъчно, за да продължат великолепната си серия у дома срещу един от най-силните тимове в света. Така те записаха първо поражение от този съперник от 6 юни 1932 г. на свой терен и загубиха дори теоретичните възможности за второ място в групата. 

Занев: Срещу Франция бяхме 11 капитани на терена

И Бодуров отдаде загубата на прекален респект в началото

Славчев: В първите 30 минути бяхме твърде респектирани

Българският отбор започна мача крайно притеснен и явно с огромен респект към класния съперник. Това си личеше особено в действията на защитниците в началото, които сякаш се страхуваха от скъпите си съперници. 

И затова още в 3-та минута Франция поведе при първата си атака. Тогава Антоан Гризман с едно центриране намери Блез Матюиди във вратарското поле. Там Страхил Попов стоеше като статист и наблюдаваше безучастно, а Николай Бодуров беше безкрайно закъснял и тромаво подходи към съперника, като шпагатът му стана факт едва след радостта на Матюиди от гола му... 

Манолев: Накрая Франция ги хвана страх, няма да сваляме гащи с Люксембург

Георги Костадинов: Липсва ни зрялост

Хубчев: В началото имаше малко повече респект

В тази ситуация играчът на Юве прониза Пламен Илиев с удар в далечната греда, като изстрелът му беше от упор и вратарят на Астра едва ли можеше да реагира по-добре при това попадение в мрежата му. 

Малко след това и "лъвовете" показаха зъби. Тодор Неделев стреля от дистанция с надеждата да затрудни Юго Лорис заради дъждовното време, но Н'Голо Канте изби в корнер и предотврати опасността. 

Спас Делев: Не отстъпвахме по нищо на Франция

Страхил Попов: Играхме като равен с равен с Франция

Емил Костадинов: Голове и малко класа не ни достигнаха срещу Франция

В тези минути Килиан Мбапе не спираше да тормози нашата защита, а Бодуров и Попов бяха твърде тромави и изплашени, за да спрат струващия 180 млн. евро 18-годишен ас на ПСЖ. А той стреляше и подаваше без проблеми. 

В 14-та минута успя да намери Корентен Толисо на противоположния фланг в наказателното поле, играчът на Байерн центрира опасно успоредно на голлинията, но Илиев се намеси и улови. Но още в следващата атака пак се стигна до опасност пред стража. 

Пак Мбапе направи поредния си пробив през тромавия и безкрайно бавен Бодуров и звездата на ПСЖ го премина, за да отправи опасен удар от малък ъгъл. Но Илиев отново беше на мястото си и отрази. 

Дешан: Преди почивката можехме да вкараме много

Юго Лорис: Българите ни държаха в напрежение до самия край

"Петлите" продължаваха да играят в спокойно темпо, а българите все още бяха крайно уплашени и стегнати, за да погледнат сериозно към вратата на съперника. Без много зор гостите стигаха до ситуации, но ударите на Толисо, Мбапе и Джибрил Сидибе не намериха целта. 

В 26-та минута дойде поредният страхотен шанс за гостите. Пак Мбапе се справи с без затруднения с Бодуров и центрира към Антоан Гризман, в ситуацията Васил Божиков се подхлъзна и играчът на Атлетико Мадрид се оказа на страхотна позиция, но ударът му мина на сантиметри встрани от вратата. 

Впоследствие Лаказет, Мбапе и Толисо пропуснаха, преди да се открие и най-големият ни шанс до този момент в двубоя. Това се случи в 36-та минута, когато първо Тодор Неделев стреля от границата на наказателното поле, но Юго Лорис само плесна топката. 

Това позволи да се стигне до удар с глава на Георги Костадинов от вратарското поле, но този път френският капитан се намеси великолепно и изби. После и Симеон Славчев стреля от дистанция, но топката профуча малко над вратата. 

Последваха по-спокойни минути до почивката, като единствено Килиан Мбапе се озова на стрелкова позиция в 45-та минута, когато с един финт преодоля трима наши защитници, но ударът му не намери очертанията на вратата. 

След подновяването на играта нещата не се промениха особено. Нашите имаха първата възможност веднага след почивката, но Спас Делев от дистанция не успя да затрудни сериозно Юго Лорис. 

Постепенно българите започнаха по-смело да поглеждат напред, като много деен беше влезлият като резерва Божидар Краев, сменил инертния Андрей Гълъбинов. Но освен няколко разбърквания, както и центрирания, които обаче не бяха опасни, друго пред Лорис нямаше в тези минути. 

Нашите влизаха твърдо в краката на съперника, с което си изкараха доста картони. Един от тях беше за Георги Костадинов, който ще пропусне мача с Люксембург заради натрупани официални предупреждения. А халфът е топреализатор за България в тези квалификации и липсата му ще е сериозна. 

Французите овладяха средата на терена и спряха без това немощния български устрем. "Лъвовете" бяха крайно безидейни в предни редици, а гостите явно не се притесняваха да убиват темпото и не атакуваха толкова настървено, убедени че няма как да получат попадение. 

Мбапе и Лаказет опитваха да тормозят с пробивите си нашата защита, но и те не си даваха много зор да творят сложни комбинации и се задоволяваха с далечни удари, които вече не затрудняваха Пламен Илиев. 

Трябва обаче да се отбележи, че в последните минути българските играчи показаха огромно желание да стигнат поне до изравняването. Но те не можеха да измислят нищо и разчитаха само на центрирания, които обаче нямаше кой да засече. 

В крайна сметка безплодният натиск на България не доведе до нищо, а французите накрая се задоволиха просто да удържат преднината си и прагматично да стигнат до трите точки. И успяха 

С тях вече "петлите" имат 20 в актива си на върха на класирането на нашата група, с една повече от преследвача Швеция. За да се класират директно, в последния си мач момчетата на Дешан трябва да бият Беларус у дома в последния кръг. Българите пък със сигурност завършват четвърти в тази толкова тежка група и в последния кръг ще играят за престиж с Люксембург. 

Ето и съставите на двата отбора: 

България: Пламен Илиев, Страхил Попов, Петър Занев, Николай Бодуров, Симеон Славчев, Георги Костадинов, Тодор Неделев, Спас Делев, Станислав Манолев, Васил Божиков, Андрей Гълъбинов;

Резерви: Божидар Митрев, Благой Макенджиев, Божидар Чорбаджийски, Божидар Краев, Антон Недялков, Цветомир Панов, Мартин Райнов, Кристиан Малинов, Александър Цветков;

Франция: Юго Лорис, Рафаел Варан, Самюел Умтити, Корентен Толисо, Антоан Гризман, Килиан Мбапе, Нголо Канте, Блез Матюиди, Лука Дин, Джибрил Сидибе, Александър Лаказет;

Резерви: Стив Манданда, Алфонс Ареола, Кристоф Жале, Жордан Амави, Тома Лемар, Оливие Жиру, Димитри Пайе, Кингсли Коман, Адриен Рабио, Муса Сисоко, Адил Рами, Преснел Кимпембе.