Само ден преди важния за футболистите на Хасково мач срещу Монтана, бившият президент на клуба Здравко Узунов даде обширно интервю за „Хасковска Марица“, където говори по всички по-наболели теми, свързани с клуба. Узунов взе отношение по представянето на отбора, по работата на треньорския екип, както и коментира това какъв е начинът за подобряване на футболната база.

Ето и пълния текст на интервюто:

- Г-н Узунов, какъв е вашият коментар за представянето на Хасково в първенството на "Б" група?

- Бих казал - чудесно. Може да звучи нескромно, но според футболната база и финанси, с която разполага клубът, нещата вървят повече от добре. Аз специално не съм изненадан от представянето на отбора,  защото знам, че тези играчи още като деца имаха потенциал, продължиха да се развиват и работят в Сливен, и сега берем техните плодове. Най-хубавото в случая е, че отборът е изграден от местни футболисти, а те играят за честта на града си. Вижда се от всички, че има изградено солидно ядро от 7-8 млади момчета и те са жадни за футбол.

- Каква е разликата в работата на ръководството на клуба от миналата година и сега?

- В момента ръководителите и благодетелите на клуба извличат максимума от Хасково с много премерени и премислени ходове и решения без много да приказват и да се изхвърлят с големи цели. Мисля, че това е най-правилното, което могат да направят. Затова отборът има много добри резултати. Тук е мястото да кажа, че най-големият трансфер на Хасково през миналия сезон е треньорът Димчо Ненов.

- Защо мислите така?

- Той добре си разбира от работата, познава качествата на футболистите още от Сливен и не на последно място - изключително премерен, улегнал, културен и възпитан човек. Това е попадение за футбола в Хасково. Пълен професионалист, пред който има голямо бъдеще като треньор. Ненов не се изхвърля много, гледа реално на нещата и резултатите са налице.

- 90% от футболистите, които играят в Хасково започнаха като деца по време на вашето управление, като президент...

- От опитните Недялко Хубенов, Кирчо Крумов, Цветомир Матев, Жеко Йорданов отново са тук. Момчета от школата, всички минаха през детския отбор. Те още тогава спечелиха много турнири, купи, участваха в международните състезания в Приморско, Албена, Китен, и то благодарение на  Шанер Сабри, който отговаряше за школата. Още тогава се виждаше, че в тези деца има голямо бъдеще. За мое съжаление, аз не можах да продължа и те вкупом отидоха в Сливен. Това, което си го поставих за цел тогава, сега го изпълнява новото ръководство. Казвам им едно голямо "Браво"! Вече забравих, че съм давал и губил пари, като виждам какво се случва. Всичко не е в парите. Убеден съм обаче, че основният "виновник" тези момчета да постигнат това ниво е треньорът Антон Богомилов. Това са децата на Антон - гръбнакът на Хасково.

- А вие знаете ли, че той е без работа сега?

- Не знам каква е причината, но на треньори като него трябва да им се дава възможност да работят, защото резултатите показват, че е работил добре. Благодарение на него младите ни играчи стигнаха това ниво.

- Димчо Ненов не веднъж е коментирал, че също иска да утвърждава младите футболисти на Хасково, а не звезди със съмнителни качества. Това ли трябва да бъде пътят?

- Като имаме предвид, че Хасково миналата година бе във "В" група и до последно не беше ясно че ще ни поканят в "Б", това което правят в момента е най-доброто. Налагат се младите, дава им се шанс да работят, а те се отблагодаряват с играта си и радват хората на Ямача. Това засега е може би формулата за максимума, която се случва в Хасково като футбол.

- Отборът има 4 победи като гост, а вие сте гледали всички мачове. Какво показва този факт и как играят момчетата навън?

-  За моя голяма радост, момчетата играят много технично и освободено като гости. Една от основните причини са хубавите терени. Именно затова у дома играем по-трудно. При нас голям проблем е теренът. На него не може да се играе добър футбол. Той плаче отдавна за пълна подмяна и ремонт.

- Та ние в Хасково не разполагаме с нито един футболен терен, ако изключим маломерните с изкуствена трева, които изградиха на Кенана, край Авеню, под Ямача и на още едно-две места в града...

- Този голям проблем съществува още от мое време като президент на този клуб. Смятам, че сега е назрял момента да се обърне сериозно внимание на футболна база за подготовка и тренировки на децата. Не могат да се изкарат качествени футболисти, да се изисква от треньори да направят това, без да има добри терени.

- Факт е, че от Свиленград и Димитровград предлагат на хасковските отбори да играят на техни терени...

- Това е много жалко! Предлагат, но влагат и ирония. Те един вид ни се подиграват.

- Би ли ви зарадвала една победа с 12:0 на децата на Хасково, срещу Топлика (Минерални бани)?

- Въобще не ме радва. Това са нереални резултати. Ние не трябва да гледаме резултати при децата, а тяхната игра и подготовка. Не може с 8 мача на сезон ние да чакаме израстване от тези отбори. Трябва децата да имат наситен спортен календар с турнири, празници и награди. Това е пътят за бъдещето на футбола в България.

- Предстои ни в събота един от най-трудните мачове през сезона. Това е утрешното домакинство срещу Монтана. Вашият коментар?

- Аз мисля, че това наистина е най-трудния мач на Хасково. Следя "Б"-група от много близо и заявявам, че Монтана е отборът, който в момента играе най-добрия футбол. Запазиха си основното ядро футболисти от миналата година в "А" група. Разликата между двата тима е младост срещу опит. Този двубой може да се окаже най-решаващият. Не съм чул да имаме цел, но отборът сам си вдигна летвата и града жадува за голям футбол. Ако ние победим Монтана, на 99% ще финишираме между първите два отбора.

- Мен ме обвиниха от ръководството, че наскоро афиширах подобно собствено мнение. Как ще коментирате?

- Чувствам, че ръководството на клуба иска да предпази футболистите си и да не ги обременява с цел "А" група. Да няма еуфория. Защото, когато предварително се говори, някой път нищо не се получава. В нашия отбор има израстване от мач на мач, но да си призная, нивото на "Б" група е много по-ниско от преди години. По-добър шанс и по-подходящ момент, този сезон отборът да влезне в "А" група за град като Хасково, няма да има скоро. Не виждам кой може да спре нашите момчета да побеждават. Нека предварително се вземат мерки след Нова година да почнат да се оправят стадиони, терени и другата необходима база, изискваща Наредбата за  лицензирането на БФС. Само това дано не е пречката да играем в елита.

- Май ще се окаже голяма пречка липсата на база?

- Нали казвам, че трябва да се вземат мерки. Хасково е голям град и мисля, че няма да го допуснем това нещо. А и заслужаваме да имаме отбор в "А" група. С тези момчета дето ги имаме и още 2-3 опитни играчи, отборът спокойно може да спори с най-силните.

- Какво бихте посъветвали феновете на отбора?

- Дошъл е моментът феновете със своето присъствие да помогнат на момчетата за мача утре. Този мач, отново казвам, че е най-възловият и труден за Хасково. Щом се намираме на това място в класирането, ние сме длъжни да помогнем за утвърждаването му.

- Като футболен човек, бихте ли дали идея откъде могат да се намерят средства за изграждането на база? Спортната комисия към ОбС работи добре, общината също отпусна пари от бюджета, но....нещо не ни достига.

- Аз малко съм далеч от тези неща, но има програми от Европа и при едно желание на хората, от които зависи това, всичко може да стане. Хасково е най-подреденият град, но сега е дошъл момента да се помисли и за футбола и за спорта като цяло.

- Предстои Конгрес на БФС. Започнаха совалки на шефове, които търсят мнения от ведомствата по места. Трябва да се правят анализи, как да се подпомагат клубовете. Това ли е най-важната задача в системата?

- За мен няма значение, кой ще стане президент на БФС. Който и да е, трябва да се намери начин да се вкара закон, в който държавата да поеме ангажимент към това скъпо удоволствие - футболът. Виждаме на какъв пиедестал е този спорт в другите страни. В Европа и близките нам страни като Гърция, Турция, Русия и Румъния, залагат много на футбола, милиони пари се инвестират там.

- Имате ли намеса с връщането на вашия син в Хасково?

- По принцип ние с него си коментираме. Неговото развитие като футболист за мен не е безразлично и той добре го знае това. Камъкът си тежи на мястото. Нормално е да се върне в неговия си роден клуб след 6-годишно обикаляне на отбори из цяла България. Сега дойде моментът, когато трябва той да помогне на клуба, както го направи в Каварна. Аз не можах да вкарам Хасково в "А" група, нека той го направи със своите съотборници.

- Как оценявате успеха на нашия Григор Димитров?

- Мога да се гордея с успехите на това момче. Григор прославя България и Хасково. Във всички коментари по света се казва хасковлията Григор. Каква по голяма реклама за града ни е това "спортно бижу", Григор Димитров.