Ден след контролата срещу Корона (1:1) старши треньорът на Ботев Пловдив Милен Радуканов даде оценка на представянето на своя отбор в първата проверка на турска земя. Той сподели и впечатленията си от заниманията до момента и условията, които предлага базата на тима в Анталия. Радуканов говори още за селекцията на Ботев и стила, който иска да наложи в отбора.

- Господин Радуканов, хареса ли ви представянето на отбора в първата контролна среща на турска земя?

- Като цяло съм доволен от представянето на момчетата, най-важното е, че имахме желание и се движехме добре по терена. Търсихме победата през целия мач - това, което бяхме говорили още преди началото му. В много епизоди от играта владеехме топката повече от противника, създадохме и положения, така че общо-взето съм доволен. Разбира се, имахме и някои грешки, затова сега ще гледаме видеозапис, за да си вземем нужните поуки и да отстраняваме тези грешки. Като се има предвид, че това за някои момчета беше едва първи международен мач, а и за първи път играят в чужбина, мисля че всичко е нормално.

- На какъв етап е подготовката, върху какво пада акцента на работата по време лагера в Анталия?

- Подготовката си върви по план. Следваме си контролните мачове, които са основата, за да изградим по-добра сработеност и да изградим стила, който търсим – атакуващ. Иначе, през останалото време между мачовете се опитваме да внасяме още нужната доза сила, бързина, отскокливост, които ще ни трябват за пролетния полусезон.

- Получава ли се този стил, за който говорите? Смятате ли, че до първия мач отборът ще е свикнал с него?

- За да изградиш стил са нужни месеци, да не кажа и години. Но важното е, че отборът във всеки мач търси победата. Искам да показваме комбинативен и атакуващ футбол, да го наложим като наш стил и да го прилагаме във всеки мач, защото той приляга най-много на Ботев. Разбира се, може и някой мач да загубим, да завършим наравно, не може само да се побеждава. Трябва обаче да радваме феновете с това, което показваме на терена.

- Трудно ли се изготвя план за двумесечна подготовка, след като преди това е имало цял месец почивка, така че отборът да бъде максимално готов и във форма за първия мач? Това е прекалено дълъг период, много ваши колеги се оплакват от голямата пауза. Вие как гледате на този проблем?

- Наистина е така, но има ли смисъл да се оплакваме. Това са даденостите в българския футбол, така че сме длъжни да се съобразяваме с тях. Ако някой ден се вземе друго решение и настъпят промени, тогава ще работим по друг начин. Засега работим с тази дълга пауза.

- Това не е ли една от пречките да стигнем средноевропейското ниво, за което всички говорят?

- Може би наистина това е една от пречките. Те са много – знаете какво е състоянието на българския футбол. Най-голямата пречка за мен са базите. За да няма такава почивка, трябва всички отбори да имат стадиони, които едва ли не да са с осветление, с нагреватели. Когато всичко това може да си го позволим в България, тогава по всякаква вероятност ще бъдат променени нещата, но засега не виждам как ще стане.

- Като споменахте базите, предполагам сте доволен от условията, които имате в Maradan Sports Complex в Турция...

- Разбира се, не случайно сме тук, ние сме запознати с тази база. Моят помощник Светльо Петров е идвал тук на подготовка, знаехме какви условия ни очакват. Виждате, че имаме перфектни условия за работа. Базата е изградена специално за футболни отбори, не е обикновен хотел. Надявам се тези условия да помогнат за по-добрата ни подготовка.

- Ще ви върна пак върху състава и по-конкретно селекцията. Радослав Бачев се присъедини към отбора няколко часа преди тръгването за Турция. Уредени ли са документално нещата с него, със сигурност ли остава в отбора и доволен ли сте от селекцията, която е направена до момента?

- Радослав Бачев ще подпише договор като се върнем от Турция, защото нямаше как да ги оправим документите преди заминаването. Той остава в състава на Ботев Пловдив и идва като свободен агент. Надявам се да влезе максимално бързо в отбора. Мисля че той е опитен играч и може да помогне със своя опит на Ботев. Като цяло съм доволен, с тези играчи, с които разполагаме, с тях ще продължаваме напред. Ако изпадне някой добър състезател, който ни бъде предложен и преценим, че имаме нужда от него, винаги може да вземем човек или двама, но на този етап няма нищо конкретно и въобще не търсим други футболисти.

- Доволен ли сте от конкуренцията по постове и искате ли да подсилите отбора в още някъде?

- Да, бихме имали нужда. В конкуренцията се ражда истината, това е моята теза. Когато има конкуренция всеки дърпа нагоре и иска да пребори другия, има лични амбиции и по този начин се вдига нивото на целия отбор. Така че ще се опитаме, ако се наложи, да засилим още конкуренцията, защото се получава така, че в някои линии имаме повече играчи, а има и постове, където имаме по-недостатъчен брой.

- Искате ли да ги конкретизирате?

- Не.

- Вчера към отбора се присъедини юношата на Зенит Александър Петров. Малко повече информация за него, как дойде той и колко време ще остане на проби?

- Той е младо момче, на 22 години. Юноша на Зенит, играл е и в Химки. Беше ни предложен от една мениджърска агенция. Ще остане пет дни, ще тренира с нас. Имаме два мача, ще го пуснем да играе, ще го наблюдаваме. Ако има нужните качества и преценим, че ни е нужен, ще остане в Ботев. Ако не – всеки продължава по своя път.