За пръв път от 2011 година отборът на Ню Орлиънс ще играе в плейофите на НБА. Това стана възможно след победа у дома със 108:103 над шампиона Сан Антонио. С успеха си "пеликаните" извадиха от борбата за титлата финалиста през 2012 година Оклахома Сити, макар и "гръмотевиците" да успяха да се наложат над Минесота като гост. С най-голям принос за победата на Ню Орлиънс бе Антъни Дейвис. 22-годишният център вкара цели 31 точки, а към тях прибави и 13 борби, както и 3 чадъра. Също с "дабъл-дабъл" от 19 точки и 11 асистенции за победителите завърши Тайрик Еванс, а Ерик Гордън прибави още 14 точки.

За Сан Антонио французинът Тони Паркър приключи с 23 точки, а сънародникът му Борис Диау вкара още 20. Възпитаниците на Монти Уилямс успяха да направят разлика още през първото полувреме, която запазиха до самия край. След 34:19 в първите 12 минути домакините имаха достатъчно сериозен аванс и макар той да бе стопен до едва 4 точки в началото на последната четвърт те не позволиха на по-опитния си съперник да успее да си върне контрола над срещата. В заключителните секунди пък Дейвис се намеси с два решителни чадъра, като по този начин осигури победата на Ню Орлиънс.

Така в първия кръг в плейофите Ню Орлиънс ще се изправи срещу победителя в Западната конференция Голдън Стейт, като серията до 4 победи от 7 мача започва в събота. Загубата пък изпрати Сан Антонио на шеста позиция в крайното класиране. Съперник на шампионите в първия етап на елиминациите ще бъде Лос Анджелис Клипърс, а момчетата на Грег Попович няма да могат да се възползват и от домакинско предимство. Ако бяха спечелили, Спърс щяха да приключат редовния сезон на втора позиция и щяха да играят с Далас. От загубата на Сан Антонио се възползва тимът на Хюстън, който спечели като домакин срещу Юта със 117:91. Джеймс Хардън направи "трипъл-дабъл" за победата, завършвайки с 16 точки, 11 борби и 10 асистенции.

Така "ракетите" останаха на второ място в Западната конференция и спечелиха първа титла в дивизията си от 1994 година насам. 15 точки за победата добави Терънс Джоунс, а с по 14 завършиха Дуайт Хауърд и Кори Брюър. За Юта също с 14 точки най-резултатен бе Брайс Котън. Тексаското дерби в плейофите между Хюстън и Далас започва в събота, докато за Юта сезонът приключи. 16-те точки на Джеймс Хардън обаче се оказаха недостатъчни, за да му помогнат да спечели титлата при реализаторите.

Основният му конкурент Ръсел Уестбрук вкара 37 точки за Оклахома при разгромния успех като гост над Минесота със 138:113. Така гардът на Оклахома спечели приза за най-резултатен състезател през редовния сезон, вкарвайки средно по 28,1 точки на мача. След срещата обаче той бе много разочарован и коментира, че тази титла не означава нищо за него, тъй като тимът му ще пропусне плейофите. Оклахома и Ню Орлиънс завършиха с равен актив от победи и загуби - 45:37, но "пеликаните" взеха заветната осма позиция в конференцията заради по-добрите си показатели в директните двубои. Със загубата пък домакините от Минесота си гарантираха най-лоши показатели от всички 30 отбора в Лигата, като по този начин "горските вълци" ще имат най-голям шанс да спечелят лотарията преди драфта./БТА