„Приемам датата 13-и декември за символична. Единственото, което казах вътре е, че националният отбор по баскетбол не е на Тити Папазов, а е на България. Сашо Везенков и Симеон Варчев бяха двамата, които говориха с мен. На националния отбор не се отказва. Той е кауза”, заяви Тити Папазов, който принципно бе одобрен за старши треньор на националния ни отбор по баскетбол за мъже, а на следващото заседание на Управителния съвет на 13-и декември се очаква да бъде назначен официално.

„При всички случаи е много различно. Човек с годините помъдрява. Не се притеснявам от евентуални неуспехи. Когато си треньор в клубен отбор имаш отговорност към работодателите си. Отговорността сега е на целия национален отбор и на всички, които застанат зад този национален отбор. Едно от нещата, които ме накараха да кажа- да е, че няма човек, който да не е бил доволен, когато негов критик му каже добра дума. Стоя зад думите си, че за мен двамата, които трябва да водят България са Тони Дечев и Любо Минчев. Времето ще покаже дали съм прав. Във всяка една прогноза има пристрастие. Това беше моето желание. Не успях да го прокарам. Може би, защото най-убедителен беше Сашо Везенков, който каза, че е убеден, че имат потенциал, но нямаме право да ги изгаряме, а тази квалификация е много тежка. Това реално е истината. Смятам, че ще направим добър екип. Не съм водил разговори с никого. Ще проведа разговори и с двамата. Но все пак може да се появи някоя кандидатура. Всичко се прави за по-голям контрол и да няма еднолични решения”, коментира Тити Папазов пред журналистите и продължи:

„В българския баскетбол скандали няма. Обещал съм на Глушков, че няма да му искам оставката. Защото в България се случиха големи феномени. За да се съглася съм говорил с ръководството на Левски. Няма да е лесно, но лесно няма. Казал съм кои ще бъдат потърпевши. Най-важното е, че когато има неуспех, положителното е, че се правят генерални изводи защо се е случило и не се повтарят. Факт е, че в подценяването на квалификациите и аз имам заслуга, защото ако аз не я бях подценил, сигурно щях да повлия на Росен за някои неща. Натрупаха се много неща, които са съдба.”

„Насила нещата не стават”, отсече Тити по темата с участието или нежеланието на състезателите да играят за националния тим. „Участието в националния отбор е на добра воля и трябва да е от душа и сърце. Хора, които треперят на химна, те ще бъдат в отбора. Ако мисли някой, че може да бъде по-голям от България- объркал се е. Ние сме бедни за милиони в българския баскетбол. Треньорът и играчите в националния отбор са най-нископлатените в Европа може би, но те имат уникалния шанс да представляват България. Като дойдат други времена, тогава може да има друг начин. На нас ни се дава възможност да печелим добре в клубовете си. Като чух днес каква заплата получава Братоев и ми стана неудобно. Росен плати висока цена, за да бъдем ние по-добре. Така излиза. Ще влязат четирима-петима млади и те ще държат горещи камъни под краката на тези, които се мислят за звезди”, каза още Тити Папазов.