Селекционерът на младежкия национален отбор Любо Минчев остана доволен от обрата, който момчетата му направиха срещу Израел, за да стартират с победа на Европейското първенство в София. Той обаче не пропусна да посочи грешките в играта на тима си, който на моменти бе далеч от лицето, което може да покаже. Неправилните решения в нападение бяха основен проблем за България, но успехът бе от изключително значение за самочувствието на националите.

„Знам, че нашият отбор има слабост след добро начало вместо да натрупа самочувствие и настроение, с няколко лесни грешки и допуснати кошове, допуснахме противника да се върне в мача. След 17-4 те смениха защитата и започнаха типично за израелски отбори да пазят зона, след това лична защита и ние загубихме самочувствие. Именно това позволи през последните 15 минути на първото полувреме да вкараме само 12. Това беше най-вече от лошата игра в нападение и от това, че не успяхме да изпълним първоначалната си задача – да играем на контраатака, защото при постепенно нападение не знаем кога ще сменят вида защита. Най-лесно е да се бие зона, когато те още не са се върнали и подредили. Друга грешка, която направихме, беше че позволихме за първото полувреме да ни вземат 6-7 борби в нападение, което също не ни позволи да организираме бързи атаки,“ заяви той.

„В началото на второто полувреме също не бяхме много добри, но когато сменихме защитата и започнахме да пазим в зона, Израел учудващо като отбор, който играе такъв вид защита, се обърка. Смятам, че промяната на нашата защита беше основна за обрата, и също това, че овладяхме бързата си атака. Трябва да се отбележи, че и имахме много важни тройки на Павлин Иванов, Ангел Нацкин и Тенчо Тенчев, които бяха в много важни моменти. Не мога да не отлича доброто включване на Георги Боянов, особено през второто полувреме. В началото Кирил Кирилов си свърши добре работата, но за мен беше важно да видя Боянов в края и той игра супер,“ каза още Минчев.

„Трябва да отбележа, че имаше много голямо напрежение у играчите. Имаше неувереност и не вземахме правилните решения, което доведе до нетрупване на самочувствие на съперника. До полувремето търсихме основно стрелба и по време на няколко тайм-аута им казах, че не може да се разчита само на това. През първото полувреме играта на лидерите на отбора не вървеше, имахме специална задача за Тенчо Тенчев и Александър Везенков да пазят Соломон, който винаги налита на борба. През второто полувреме изпълнихме задачите си и пролича, че играем по-добре.”

За важността на мача и сравнително по-леките съперници Словакия и Австрия в групата пък Минчев сподели: „На практика това е един мач от първенството. Той обаче беше много важен от психологическа гледна точка. Както вече съм казал, моите фаворити са Полша и Хърватия и останалите отбори се борим за другите две места. Този мач беше много важен не само като победа, но и като това, че ще внесе спокойствие, защото ако бяхме загубили, след два дни напрежението върху нас щеше да бъде още по-голямо. Сега поне малко ще се успокоим, ще има по-голямо самочувствие и настроение за игра.”