Селекционерът на юношеския национален отбор по баскетбол Любомир Минчев събира днес момчетата си за началото на подготовката преди Европейското първенство. Тази година България получи правото да организира надпреварата в тази възраст в Дивизия Б, и момчетата ще се борят за завръщане в елита пред родна публика във Варна. Миналата година тимът отпадна от Дивизия А след тежко първенство в Литва, а тази година вече с доста променен състав ще атакува отново място сред най-добрите.

Въпреки че вече не може да използва доста от състезателите си от миналата година, Любо Минчев не се притеснява, а иска само едно - да има много работа. “Всяка година е така, но пък има и такива, които са били с мен. Важното е да имат желание за работа, и да има добро настроение и ентусиазъм. Ще бъдем и домакини все пак,” сподели наставникът преди старта на подготовката.

“Като цяло домакинството е полезно и положително, но от друга страна напрежението е по-голямо, и желанието, и това може да изиграе обратен ефект. Домакинството в никакъв случай не гарантира класирането в Дивизия А. Трябва много работа, и да играем добре,” напомни отново Минчев и предупреди за двете страни на медала.

Любо Минчев се спря на разширен състав от 24 човека, които в хода на лагера ще бъдат редуцирани, в зависимост от показаното. Въпреки че попада във възрастта да играе за неговия тим, Марио Караилиев ще бъде на разположение и на младежкия национален отбор до 20 години, воден от Петър Клечков.

“Имахме разговор с Петър Клечков, в който той ме помоли да му отстъпя Марио Караилиев и Георги Боянов,” обясни Минчев. “Аз се съгласих, но единият е отказал, Георги Боянов, а за другия не знам какво се случва. Реших да не правя повече промени. Марио Караилиев попада и в моя списък от 24 души.“

Няма конкретни срокове, в които трябва да бъде изчистена и крайната група играчи, които ще участват на Европейското първенство:“Срокът е от началото на подготовката, до заминаването ни за Варна. Може дори и там да отидем повече от 12.”

България изтегли късата клечка, като жребият отреди нашите момчета да почиват още в първия ден на първенството, а след това играят в четири последователни дни. “Малко по-трудно се проучват съперниците за Дивизия Б, защото играят по-малко контроли. Жребият за мен е по-неблагосклонен за нас, защото почиваме само първия ден. Но от друга страна ще можем да гледаме преди това съперниците, което е добре,” каза по темата Минчев.

“Разчитам да се получи добра сплав между момчетата, които са останали от миналата година, и тези, които са нови. Надявам се на това, за да се получи добра игра,” добави той за очакванията си.

Като старши треньор на Евроинс Черно море, Любо Минчев имаше по-продължителен период да наблюдава и момчетата от школата на тима, които станаха шампиони на България за юноши до 18 години. Естествено, част от тях попаднаха и в състава за Европейското. “В рамките на около три месеца тренираха с мен две от тези момчета. Познаваме се, така че това бе полезно. Това се отрази положително за тях, помогна им, да тренират с мъжкия отбор, и да участват с отбора в А група,” завърши наставникът на юношеските национали.