Юношеският национален отбор по баскетбол стартира в петък подготовката си за Европейското първенство в Дивизия Б, на което тази година домакин ще бъде Варна. Подобно на ситуацията от преди шест години, когато младежката ни формация направи стъпката от втория ешелон към елита, именно в морската ни столица, и сега надеждите на българския баскетбол са насочени натам. Форматът на шампионата прави пътя към Дивизия А много труден, а задачата на Любо Минчев и момчетата му пред родна публика ще е да стигнат поне до финала.

Подготовката на юношите започва от 3 юни в Правец, като в самото начало няколко състезатели няма да са с групата, тъй като все още имат мачове с клубните си отбори, а други държат изпити. Групата е от 24 баскетболисти, като тяхната бройка трябва да бъде редуцирана до началото на първенството.

До 20 юни тимът ще се готви в Правец, където ще изиграе и две контроли с младежкия национален отбор на Петър Клечков - на 14 и 15 юни.

На 21 юни отборът заминава за много силен турнир във Франция, където участва и миналата година. Съперници на България там ще са само тимове от Дивизия А - домакините, Турция, Германия, Гърция и Хърватия.

След това подготовката продължава в Правец, след което на 8 и 9 юли да предвидени контроли с Румъния. На 12 и 13 юли отборът ще гостува за приятелски мачове в Гърция с домакина. От 15 юли юношите вече ще са във Варна, където на 21 юли стартира Европейското първенство.
Усилена работа кипи и в Двореца на културата и спорта, където ще се проведе шампионатът. В зала “Младост” ще се постави друг паркет, а вече са поръчани и нови кошове, за да отговорят на стандартите на ФИБА.

Първенството във Варна е от 21 до 31 юли, а България е в група с Унгария, Грузия, Люксембург и Австрия.

Програмата на България за Евробаскет 2011:

22 юли България - Люксембург

23 юли България - Унгария

24 юли България - Австрия

25 юли България - Грузия

Всички мачове са в зали “Конгресна” или “Младост” в ДКС с начален час 18.15.