Преди година написах, че от победата на Левски в българското първенство ще спечелят всички в баскетбола. Оказа се, че прогнозата е напълно неосъществима, предвид възникналите само седмици по-късно обстоятелства. Титлата на баскетболния Левски не означаваше почти нищо, освен че спомогна донакъде в търсенето на временни решения за спасяване на следващия сезон.

Левски не само не участва в квалификациите за Евролигата, каквото право си бе спечелил, но и изкара един на моменти мъчителен сезон в Адриатическата лига. Нещо, което щеше да доведе до съвсем други ползи и емоции, ако „сините“ бяха в първоначално предвидения вид.

Ситуацията в баскетболния Левски обаче е непроменена месеци наред, а вече второ лято старши треньорът на „сините“ Тити Папазов и екипът му ще трябва да измислят как да осигурят финансирането на отбора за предстоящата спортно-състезателна година.

Така още от началото на вече изминалия сезон бе ясно, че тронът на Левски ще бъде атакуван от няколко места – Лукойл Академик, Балкан, Рилски спортист, Черно море... Може би мнозина са предричали безпроблемно завръщане на първото място за Лукойл Академик, но не се случи точно така, макар тимът да превъзхождаше в редовния сезон.

„Студентите“ не успяха да стигнат до Купата на България, а това доведе до драстични промени в ръководството – смяна на треньора, а впоследствие и на спортния директор. След години на този пост Сашо Везенков трябваше да сдаде юздите на баскетболния тим.

На преден план излезе дългогодишният капитан и лидер на отбора Тодор Стойков, който с първото си важно решение показа, че е готов на нестандартни ходове. Лукойл Академик се пребори с Балкан и си върна титлата на България след един интригуващ и вълнуващ финален сблъсък.

Сега въпросът е какво ще спечели Лукойл Академик от тази титла? Какво следва за отбора?

Предвид неяснотата около формата и характеристиките на европейските клубни турнири за следващия сезон, то изглежда единственото сигурно е, че новият шампион на България спечели най-малкото – спокойствие.

Значителна доза спокойствие и увереност за работата през лятото за сформирането на един боеспособен, балансиран състав, с поглед към бъдещето и поле за развитие. За да бъде отново Лукойл Академик отбор, който се представя достойно в Европа и практикува приятен за ценителите баскетбол.

За финалиста Балкан пък остана разочарованието от пропуснатия шанс за златните медали, но и оптимизмът, че клубът върви в положителна посока и ако запази ентусиазма и глада си за успехи, то те неизменно ще дойдат.