Трансферният период в Националната баскетболна лига за мъже приключи на 9-и март. Равносметката след последните покупки на отборите е, че в родното първенство до края на сезона ще се подвизават 31 чужденци или 30, ако не броим Александър Боич, който ще се изявява като асистент на Спас Натов в Черно море Порт Варна.

Всъщност промените в последния момент бяха само няколко, като преди боени дни от чуждестранния пазар подсилиха редиците си Левски, Берое и Ямбол. Преди тях обаче това направиха първо в Лукойл Академик - след отпадането от турнира Еврокъп, Балкан - след заминаването на Иван Лилов и Рилски спортист – след напускането на Станислав Славейков. В Черно море пък промените бяха само със знак минус, като клубът така и не взе други играчи, след раздялата с Лари Хол и Йоргос Галиотис. Черноморец не прави рокади, а единствените състави без чуждестранни баскетболисти в лигата останаха Спартак Плевен и логично – младежкият национален тим. Дали отборите са направили точен избор с новите попълнения ще се разбере най-вероятно в края на шампионата, а при някои може би и по-рано. Решенията разбира се ги взимат треньорите, а дано и феновете да останат доволни от онова, което показват съответните играчи.

Разбираемо най-много погледи са насочени към подкреплението в Левски. Просто, защото там попълненията са най-пресни. Двамата нови сърби - Младен Пантич и Неманя Протич пристигнаха, за да направят „сините” още по-балансиран и солиден състав. Първият ще трябва да запълни празнината, която ще остави Николай Върбанов в подкошието. Националът е пред операция и в Левски трябваше да реагират с подходящо попълнение. Плюс тук е, че 30-годишният сърбин се познава отлично с шофьора в колата на „сините” Марко Маринович. Колкото до плеймейкъра на Левски, то селекцията при вицешампионите приключи с гард, който да бъде равностойна смяна на Маринович. Както написаха сръбските медии, Неманя Протич допълни сръбската колония в Левски, като любопитното е, че 26-годишният баскетболист е юноша на Борац Чачак, подобно на Маринович и Пантич. От достойното представяне на Протич и Пантич, както и от добрата им сработка с останалите в Левски зависи бъдещата битка за титлата в родното първенство.

Друг тим, който заздрави редиците си в последните дни - Берое избра босненското крило Борис Бакович. Треньорът Георги Младенов направи този ход, след контузията на Атанас Радев. Бакович вече дебютира за старозагорци в срещата с Левски, като самият Младенов сподели, че макар босненецът да има нужда от още време, за да влезе в ритъм, то е изпълнил задачите, поставени за него срещу „сините”.

В Ямбол също не гледаха отстрани как трансферният прозорец затваря. Новото попълнение там се оказа добре познат за българските запалянковци състезател. Екс-баскетболистът на Рилски спортист Филип Вукосавлевич се завърна в България, за да облече екипа на Ямбол. Основната задача пред него ще е да замени подобаващо разочаровалия с изявите си и вече бивш играч на Ямбол Лука Секлоча.

Малко по-рано на промени в съставите си се решиха Балкан и Рилски спортист. В Ботевград бяха принудени да действат, след раздялата с толкова важен играч за отбора като Иван Лилов. Наставникът Александър Тодоров избра опитния сръбски баскетболист Владимир Панич. Бившият играч на словенския Златорог, с който става и топреализатор в Адриатическата лига, пристигна с убедителна визитка, но ще трябва да вложи още доста, за да остави подобни впечатления и в бг-шампионата.

Рилски спортист също подсили редиците, прибавяйки американеца с италиански паспорт Анджело Калояро. „Присъствието и на Калояро ни позволява да играем по-добра защита”, каза наскоро старши треньорът на Рилски спортист Росен Барчовски, така че би трябвало да очакваме развитие в положителна посока от младока.

Както вече стана дума, първи равносметка за състава направиха в Лукойл Академик. Шампионите се разделиха с Девин Грийн и Мохамед Абукар, като в Правец пристигнаха 29-годишният грък Димитрис Харитопулос и бившият сръбски национал Боян Попович. И двамата имаха своите позитивни игри с екипа на „студентите” до момента, като дадоха своя принос за спечелването на поредната Купа на България във Варна.

За финал остана само очевидният факт, че сред състезателите в тази втора вълна на чужденци в българското първенство има само един американец- 23-годишният Анджело Калояро.