Националната баскетболна лига в букви може да бъде доста интересна. Вижте някои любопитни факти и личности за първенството.

А- Академик. Лукойл Академик. Тимът преследва 11-а поредна шампионска титла и общо 22-а в клубната история на Академик.

Б- Берое. Новакът в Националната баскетболна лига е далеч от участие на олимпийския принцип. Берое на Георги Младенов е седми за момента във временното класиране, но амбициите на старозагорци и техния треньор стигат доста по-далеч.

В-Варна. Съществуването на мъжкия тим на Черно море бе поставено на карта преди няколко седмици. Варненската баскетболна школа е богатство за България, но поддържането й никак не е лесно.

Г- Георги Младенов. Колкото повече фигури с характера на Георги Младенов има в българския баскетбол, толкова по-добре.

Д- Джеймс Тайлър. Американецът в състава на Черноморец е най-високият баскетболист в Националната баскетболна лига със своите 218 сантиметра. Поне според статистиката.

Е- Елеонора Рангелова. Генералният секретар на българската федерация по баскетбол е и член на правната комисия на Европейската федерация по баскетбол.

Ж- Живот. Каквото е баскетболът за играчи и треньори. Дано го оценяват наистина.

З- Звезди. Като тези, които се очакват на HDI Мача на звездите. За Денис Родман и Алън Айверсън става дума.

И- Илия Станков. Любимецът на плевенската баскетболна публика продължава да бъде верен на своя Спартак. Станков остана и през тази година в Плевен, въпреки че имаше оферта Балкан.

Й- Йордан Бозов. Най-опитният в Балкан има нелеката задача да защитава високите цели на клуба си, заедно със съотборниците си в Ботевград.

К- Конгресна. Залата приела Финалната осмица на турнира за Купата на България.

Л- Левски отново ще опита да пречупи шампиона Лукойл Академик. „Сините” не успяха във финала за Купата на България, но потенциалът им не е за подценяване в плейофите, въпреки хегемонията на „студентите”.

М- Младежкият национален тим. Формацията на младежите, която участва в първенството при мъжете тази година трупа много опит, но разбира се би било добре да вземе някоя победа до края на сезона.

Н- Неманя Протич. Последният трансфериран състезател в Националната баскетболна лига преди края на трансферния период. Сръбският гард подсили редиците на вицешампиона Левски.

О- Обединение. Тази дума за съжаление се появява по-често, когато видим резултата от някакъв проблем в баскетбола. Всъщност ръководствата на клубовете в НБЛ биха могли да свършат доста повече работа, ако извън терена работят заедно за развитието на Лигата.

П- Плевен. Спартак Плевен се мъчи в дъното на временното класиране в НБЛ. Отказът на клуба да участва в турнира за Купата на България е аларма, на която българската федерация би трябвало да обърне много сериозно внимание.

Р- Реджи Холмс. 25-годишният американски гард на Берое е най-резултатният баскетболист до момента в НБЛ.

С- Словения. Страната домакин на предстоящото Европейско първенство по баскетбол за мъже. Вярно, че в момента няма голяма връзка с нашето първенство, но поне един играч от НБЛ се очаква да се изяви в Словения. Гардът на Лукойл Академик Томас Масамба имаше важна роля в квалификациите за състава на Швеция, който се класира за Евро 2013 от групата на България.

Т- Тодор Стойков. Капитанът на Лукойл Академик може би играе последния сезон в кариерата си, а може би не. По-важното е, че и на 36 години остава реален фактор в отбора на шампионите.

У- Универсиада. Домакинската зала на баскетболния Левски все още не се е пълнила до краен предел през този сезон. Дано това са се случи скоро за някое от дербитата в НБЛ с участието на „сините”.

Ф- Фенове. Феновете, които посещават двубоите от Националната баскетболна лига може и да не са кой знае колко много, но понякога се доста буйни. Справка: скорошният инцидент между запалянковци на Рилски спортист и Балкан. Все пак в Лигата има и отбори, които се радват на вярна родна публика, която ги подкрепя при всякакви обстоятелства.

Х- Христо Захариев. Роденият през 1990-а година баскетболист на Рилски спортист показва сериозен прогрес и заслужено бе избран за най-добър млад играч на финалите за Купата на България във Варна в края на февруари.

Ц- ЦСКА. Отбор на ЦСКА може и да не участва в Националната баскетболна лига през този сезон, но поне школата на клуба бе възстановена и даде надежди на редица играчи, треньори и ръководители, че някой ден „червените” ще се завърна в елита при мъжете.

Ч- Чавдар Костов. Едно от основните оръжия на Левски през настоящия сезон и определено един от баскетболистите, на които ще се разчита много в предстоящите предварителни евроквалификации това лято.

Ш- Шампион. Единственото нещо, което има значение в края на всяко първенство.

Щ- Щрикс. Спортният директор на Балканстката лига прекрати съдийската си кариера през 2007-а година, но през този сезон може да бъде видян и в ролята на комисар на някои от дербитата в НБЛ.

Ъь- Ъпгрейд. Ама, да си го кажем на български. Надграждане. Развитие. И каквото още се сетите, защото баскетболът като спорт и всичко свързано с него непрекъснато се развива.

Ю- Юбилей. Основоположникът на модерния баскетбол в град Ботевград Иван Колев отпразнува в началото на март 80 години.

Я- Ямбол. Тъй като по-нагоре стана дума за публиката, то нека да отбележим, че ямболската зала „Диана” е най-посещаваната до момента зала в НБЛ.