По 600 лева или 1800 лева общо, е пазарната цена, от която ще стартира търгът на кметството в Разград за продажба на трите малки лъвчета от градския зоопарк.

Това е пазарната оценка според лицензирания оценител, ангажиран с оценка на стойността им - инж. Илия Куртев. Процедурата, по която ще бъдат продадени лъвчетата, е публичен търг с тайно наддаване, поясни заместник-кметът Ценка Таракчиева, цитирана от Дарик. Предложението ще се разглежда на заседания на постоянни комисии към Общинския съвет следващата седмица, а ще се гласува на сесия на 28 октомври.

Търгът се обявява, след като в община Разград постъпи една оферта за закупуване на лъвчетата, подадена от директора на цирк "Балкански" акад. Александър Балкански.

Местният зоопарк вече има две двойки лъвове, а 7 животни от този вид трудно се изхранват, освен това трите тримесечни лъвчета са мъжки, а мъжки екземпляри не могат да живеят в една клетка и изграждането на още три ще натежи на общинската хазна, аргументираха се от местната управа.

БГНЕС припомня, че цирк "Балкански" посредничи на италианските си колеги, които са на мнение, че малчуганите от семейство "Котки", рожби на шестгодишния Хектор и нежната му половинка Рая, са точно на възраст за дресировка. Трите лъвчета се родиха в разградския зоопарк през август, но за пръв път бяха показани в началото на септември. С тях "котенцата" в Разград станаха седем, което е рекорд за страната. /БГНЕС