Безумно слаб състав на Англия се докопа до нулево равенство в гостуването си на Словения в световна квалификация, играна в Любляна. Гостите от Острова трябва да благодарят на вратаря си Джо Харт и гредите за щастливата точка, която измъкнаха по някакъв начин. 

Капитанът Уейн Рууни започна мача на пейката, но се появи малко повече от четвърт час преди края, като леко раздвижи нападението на "трите лъва", но това не се оказа достатъчно за победа. 

Атаката на словенците беше водена от бившия ас на Лудогорец Роман Безяк, който направи и най-големия пропуск в мача и така в крайна сметка голове в този мач така и не паднаха. 

Мачът започна с вдъхновен натиск на домакините. Те притискаха англичаните, но в началото нямаха много добри положения за гол. За сметка на това пък "трите лъва" направиха две опасни атаки, но те завършиха с удари извън очертанията на вратата на Даниел Стъридж. 

Така се стигна до 10-та минута, когато дойде и най-чистото положение за словенците. Във въпросната ситуация Кайл Уокър направи подранил коледен подарък на бившия нападател на Лудогорец Роман Безяк и го изведе сам срещу Джо Харт. Но словенецът не запази хладнокръвие и вместо да прехвърли вече хвърлилия се в краката му страж, той би в тялото му. 

Впоследствие топката стигна до Ясмин Куртич на границата на наказателното поле и той стреля опасно с фалц, но топката срещна лявата греда на английската врата. Така резултатът се запази. 

След това англичаните искаха дузпа в 15-та минута за съприкосновение на Даниел Стъридж с бранител на домакините, но реферът прецени, че няма достатъчно основания да отсъди най-тежкото наказание. 

Но на практика това бяха най-чистите ситуации до почивката. В минутите до нея имаше няколко опасни центрирания от статични положения и пред двете врати, но те така и не затрудниха сериозно Ян Облак и Джо Харт. 

След подновяването на играта се стигна до истинска буря пред вратата на гостите. Първо Бощян Цезар беше близо до откриването на резултата, но Харт по невероятен начин изби в корнер. От него последва центриране, при което Ясмин Куртич игра с глава и стреля в сглобката на вратата, но Харт изби в горната греда и впоследствие защитник изчисти. 

Англичаните изглеждаха доста объркани и безидейни в тези минути. Те стигнаха до първия си точен удар към словенската врата едва в 63-та минута, но изстрелът на Андрос Таунсънд не затрудни особено Облак. 

В същото време защитата на англичаните продължаваше да греши детински и това можеше да бъде наказано в 70-та минута, когато Йосип Иличич излезе отново сам срещу Харт след недоразумение в отбрана на островитяните, но ударът му пак беше отразен от стража, който беше единствен на ниво в тази среща за тях. 

Малко след това на терена се появи Уейн Рууни в своя мач 119 за Англия, като имаше възможност да донесе победата на отбора си в 79-та минута, но стреля покрай вратата. Преди това леко поактивизиралите се гости пропиляха и шансове чрез Дани Роуз и Гари Кейхил, които също не можаха да намерят целта. 

Едва в 82-та минута Джеси Лингард имаше най-чистото положение за англичаните, но ударът му беше спасен с вещина от Облак. В последните минути двубоят се превърна в битка за терен, но и без чисти положения. 

Така двата тима взеха по точка, от която англичаните трябва не просто да са доволни, ами направо щастливи, защото заслужаваха загубата, но поне измъкнаха точката в негостоприемната Словения. 

Момчетата на Гарет Саутгейт запазиха първото място в групата си със 7 точки, а словенците са трети с 5. Такъв е активът и на изненадващият втори Литва, който събра толкова пункта след измъчения успех над уж аутсайдера Малта с 2:0. 

Балтийците не успяха да се разпишат почти до самия край, но в 76-та минута голмайсторът им Фьодор Чернич откри резултата и пречупи съпротивата на противника. В 82-та минута малтийците останаха с човек по-малко след червен картон на Джонатан Каруана. 

След това Арвидас Новиковас от дузпа оформи крайното 2:0 и второто място вече се заема от литовците. Във врата им дишат обаче и словаците, които взеха първа победа в тези квалификации. Те победиха с 3:0 Шотландия. 

Роберт Мак реализира две попадения в 18-та и 56-та минути, за да даде комфортен аванс на словаците. Бившият съотборник на Димитър Бербатов в ПАОК асистира за третото попадение, дело на Адам Немец в 68-та минута и така ознаменува страхотната си игра с два гола и асистенция. Това позволи на Словакия да събере четири точки и да завърже здраво интригата в тази група.