Националите на Италия изиграха поредния си луд мач. Гостуването им срещу Македония в световна квалификация от група D се превърна в истинско зрелище, като тимът на Джампиеро Вентура съумя да измъкне драматичен успех с 3:2.

Андреа Белоти даде аванс на италианците през първата част, а след почивката македонците стигнаха до пълен обрат за 142 секунди. Късни голове на Чиро Имобиле се оказаха разковничето за трите точки, които бяха много важни в битката с другия фаворит от групата – Испания. "Ла фурия" взе гостуването си в Албания с 2:0 и остава лидер в групата със 7 точки. Италия е втори със същия актив, но с по-лоша голова разлика и показатели в преките мачове с испанците.

Югозападните ни съседи стартираха много мотивирани в срещата и още във втората минута Горан Пандев пропиля златен шанс. Илия Несторовски много добре изведе ветерана сам срещу Джанлуиджи Буфон отляво, но бившият играч на Наполи не можа да намери целта.

Италианците отвърнаха с добра атака в 9-ата минута, при която Матиа Де Шилио центрира за Имобиле в наказателното поле, а той продължи с глава към Антонио Кандрева, който се разписа отблизо. Голът беше обаче правилно отменен, тъй като Кандрева се намираше на поне 2 метра в засада при подаването на Имобиле.

Добрата игра на Македония не приключи дотук. В 15-та минута Алиоски получи пространство и проби много мощно отдясно срещу разредената отбрана на противника. Той нахлу в наказателното поле и тъкмо когато трябваше да взаимодейства с останалите атакуващи играчи, действа непохватно и изпрати топката в аут покрай близката греда.

Две минути по-късно като по чудо македонците не откриха след грешка в защитата на Италия. Топката не беше изчистена добре и отиде към Несторовски, който от 19-20 метра я посрещна с мощно воле. За късмет на Джиджи Буфон кълбото отскочи от напречната греда и не посети мрежата му.

Малко против логиката на срещата Италия откри в 24-ата. Федерико Бернардески центрира от ъглов удар, на първа греда необяснимо сам бе оставен Андреа Белоти. Нападателят на Торино стреля директно от воле и изпрати шута си под гредата – 0:1.

Голът успокои италианците, които не хвърлиха много сили до края на полувремето. Въпреки това те можеха да дръпнат още в резултата малко преди края на полувремето. Тогава вратарят Мартин Богатинов се размина с центриране на Кандрева, а Джакомо Бонавентура от 1-2 метра не можа да улучи опразнената врата.

Почивката вдъхна нови сили на домакините и те подновиха опитите си да изравнят резултата. Това доведе до лудите минути между 57-ата и 59-ата, когато се стигна до пълен обрат за балканците. Първо в 57-ата Марко Верати сбърка фатално пред наказателното си поле, а Илия Несторовски пое топката и напредна. От 17-18 метра нападателят на Палермо стреля много добре в долния ляв ъгъл на Буфон – 1:1.

Шокът в лагера на гостите се оказа пълен и в 59-ата нова грешка при изнасянето на топката остави трима македонци да напредват срещу трима бранители на „адзурите“. Несторовски пусна вдясно за Пандев, който спря пред пеналта и пусна успоредно за Ферхан Хасани. Играчът на Шкендия стреля по тревата отново вляво от Буфон, който докосна топката, но не можа да я спре – 2:1.

Известно време Италия изобщо не можеше да стъпи на краката си. В 63-ата минута Буфон изпусна топката при един не особено опасен изстрел отдалеч. В 71-ата обаче тъкмо именитият страж спаси отбора си от пълен провал. Тогава Мойсов засече с глава центриране на Пандев от пряк свободен удар. Защитникът от 8-9 метра стреля много добре до дясната греда, но Буфон се разтегна и изби.

Оттук започна и голямото завръщане на Италия. В 75-ата минута Имобиле намери начин да отклони топката вдясно за Кандрева, който в наказателното поле центрира по тревата. Имобиле успя да се изправи и само протегна крак, за да отклони кълбото неспасяемо в долния десен ъгъл – 2:2.

Натискът на гостите стана изключителен в последните минути. В 88-ата съдиите неправилно отмениха попадение на Бонавентура заради засада. Халфът разчете перфектно влизането си в наказателното поле, за да засече центриране, изпреварвайки вратаря Богатинов. Тънката ситуация убегна от вниманието на реферите и мачът си продължи.

Победното попадение за „адзурите“ падна в първата минута от продължението, като негов автор отново стана Имобиле. Кандрева пак получи много пространство отдясно и изпрати центрирането си към далечната греда, където от малък ъгъл Имобиле стреля с глава от малък ъгъл, а Богатинов можеше да направи и по-успешна намеса – 2:3 и победа за Италия.

Загубата беше трета поред за Македония от началото на кампанията. Балканците заемат предпоследното 5-о място с 0 точки, изпревервайки Лихтенщайн само по голова разлика.