2017 година без съмнение бе годината на Григор Димитров. Гришо мачкаше в началото на сезона, но в края създаде невиждан фурор. Категорично месец ноември е най-добрият за българския тенисист, който грабна титлата на финалния Мастърс в Лондон, елиминирайки осемте най-добри в тениса за изминалата година. По всяка вероятност сте напълно запознати с може би най-големия успех за българския спорт за изминалите 12 месеца. За всички, които са се отдали на блаженна равносметка обаче, сме готови с удоволствие да ви припомним победния поход на Григор към безценния трофей.

Нека да започнем от там, че за първата ни ракета това бе дебютно участие в турнира, който се провеждаше от 12 до 19 ноември.  Въпреки това той не допусна загуба по време на цялата надпревара. Така след 19 години чакане финалите на ATP бяха покорени отново от дебютант. Григор сложи край на господството на испанеца Алекс Кореча, който триумфира с титлата през далечната 1998 година.

Добър жребий за Григор в Лондон, отново е с Надал

Всичко започна така. Димитров се падна в група “Пийт Сампрас” заедно с Рафаел Надал, Доминик Тийм и Давид Гофен. Участието на българина в турнира започна с двубой срещу Тийм. Григор се наложи над австриеца с 6–3, 5–7, 7–5, а малко по-късно същия ден световният номер 1 Рафаел Надал обяви, че прекратява участието си в турнира, след като бе победен от Давид Гофен с 7:6 (5), 6:7 (4), 6:4.

Гофен пречупи Надал в исполинска битка, следва Григор

Отказът на испанеца отвори прекрасна възможност на Димитров да продължи към полуфиналите при своето дебютно участие, тъй като мястото бе заето от Пабло Кареньо Буста. 26-годишният хасковлия премина безпроблемно и през следващото си препятствие – Давид Гофен. Григор прегази белгиеца с 6:0, 6:2 и с втория си успех в надпреварата си осигури място на полуфиналите.

БЕЗМИЛОСТЕН: Григор сгази Гофен и е на полуфинал в Лондон!

Истински ураган с името “Гришо” връхлетя заместника на Надал – Кареньо  Буста. Този мач не беше от значение, тъй като българинът вече си бе свършил работата и се бе класирал напред, но това не му попречи да помете испанеца с 6:1, 6:1 за по-малко от час.

Велико! Гришо е на финал в Лондон

Така Гришо си извоюва място на полуфиналите, където негов опонент бе Джак Сок. Първата ни ракета даде само един сет, побеждавайки съперника си 4:6, 6:0, 6:3. По този начин Димитров накара цяла България да тръпне в очакване на грандионзния миг. А той си струва да бъде разказван…

България тръпне за големия миг на Григор

Финал с огромен залог, макар и срещу напълно победим съперник – отново Гофен. Преди сблъсъка в общо осем двубоя между 2010 и 2017 година хасковлията имаше седем победи срещу белгийския си противник. Статистиката предвещаваше триумф за българина, а повечето от почитателите на тениса го и предвкусваха. Въпреки това тръпка имаше до самия край.

Сблъсъкът на “О2 Арена” бе епичен, а Димитров съумя да запази спокойствие в необходимите моменти и да се наложи със 7:5, 4:6, 6:3 над Гофен за повече от 2 часа и половина игра.

България ликува! Григор е новият властелин на тениса

Емоционалният Гришо благодари на родителите си, щаба си и Никол

Така жадуваната титла стана факт, а Гришо се окичи с наименованието “Шампион на шампионите”. Освен, че затвори устите на голяма част от критиците си, той си спечели и 1500 точки, завършвайки годината на 3-ото място в световната ранглиста.

Ах, ти толкова бленуван миг...

Валверду не успя да сдържи сълзите си след успеха на Григор


Освен това ноември донесе още щастливи мигове за българския спорт, след като женския волейболен отбор на Марица Пловдив постигна изключително ценен успех. Тимът се класира за групите на Шампионската лига.

Уникален Марица стигна исторически групи на ШЛ!

Иван Петков: Бяхме ги разузнали, успехът е голям

Възпитаничките на Иван Петков бяха на крачка от мечтаното участие в престижния турнир, като трябваше да елиминират задължително Енисей (Красноярск). Пловдивският тим загуби първия мач в България с 2:3, но във втория мач сътвори истински подвиг.

Триумфално посрещане за Марица

Волейболните геройства над всичко!

Марица изоставаше във втория двубой в Русия с 0:2, но обърна двубоя до 3:2 (20:25, 19:25, 25:22, 27:25, 15:12). Изходът от сблъсъка се реши със златен гейм, в който пловдивчанки триумфираха с 15:11 точки.


Месец ноемрви предложи не малко емоции и за почитателите на българския футбол. Като акцент можем да отбележим нажежения двубой между Лудогорец и ЦСКА на 5 ноември. “Червените” счупиха прокобата, като постигнаха първа шампионатна победа срещу разградския си съперник. ЦСКА се наложи над Лудогорец с 1:2 в дербито на 15-ия кръг на Първа лига. За "червените" точни бяха Каранга и Меркадо, а за домакините се разписа Кампаняро. Каранга получи червен картон в 68-ата минута на двубоя.

Край на прокобата, ЦСКА пречупи Лудогорец с 10 души

Моци: Най-слабият мач на Лудогорец от 6 години насам

Манолев: Разликата можем да я наваксаме, имаше дузпа за нас

Кървави сцени сложиха отпечатъка си върху края на месеца. Станахме свидетели на грозни сблъсъци между феновете на Локомотив Пловдив и ЦСКА по време на двубоя между двата тима на стадион "Локомотив" в Пловдив. Двубоят бе прекъснат в 42-ата минута, когато привърженици нахлуха на пистата и си спретнаха ръкопашен бой. Около 20 минути бяха нужни на полицията, за да успокои страстите. След това срещата бе подновена, а в края на краищата "червените" отмъкнаха трите точки. 

ЦСКА взе три точки в Пловдив след драматични събития

ЦСКА и Локо Пд изгоряха с по два мача без публика, наложиха и глоби

Какво провокира драматичните събития на мача Локо Пд - ЦСКА?

Впоследствие стана ясно, че тарторът на руската група „Банда Тука“ Максим Тук  е главният виновник за ексцесиите на „Лаута”. Той бе осъден на 10 дни, които прекара в структура на МВР. Освен това Максим е със забрана да посещава мачове в България за 1 година.

Руски пишман журналист предизвикал бурята на Лаута?

Осъдиха скандалния Максим Тук

Стоичков избухна срещу побойниците: Това не е моята публика!

Отборите бяха наказани от Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз с по две домакинства без публика. Освен това, на двата състава бяха наложени имуществени санкции в размер на хиляди левове.

В последния ден от ноември пък Верея сътвори сензацията в 18-ия кръг на Първа лига, след като пречупи българския шампион Лудогорец. "Орлите" остъпиха на героичните старозагорци с 1:2 и по този начин позволиха на ЦСКА да се доближат само на точка.

Сензация! Героичен Верея покоси шампиона

Херо: Има съдийска тенденция срещу Лудогорец

Играчът на мача Керкар: Удоволствие е да биеш Лудогорец

Исмаил Иса откри резултата в 12-ата минута. Козмин Моци изравни в 25-ата, а Селим Керкар донесе знаменитата победа за тима си в 83-ата минута на срещата.


Ноември обаче не донесе единствено позитивни емоции. За съжаление светът загуби един от най-великите щангисти за всички времена в лицето на Наим Сюлейманоглу. Трикратният олимпийски шампион бе приет по спешност в края на септември заради тежка чернодробна цероза.

След 8 часа под ножа: Наим Сюлейманоглу е спасен!

Ердоган до леглото на Наим Сюлейманоглу

Наим Сюлейманоглу с кръвоизлив в мозъка, претърпя спешна операция

На 6 октомври му бе направена трансплантация на черен дроб. Известно време той се възстановяваше от интервенцията, като състоянието му бе следено изкъсо от турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Наложи се да му бъде направена още една операция заради кръвоизлив в мозъка и оттогава бе на системи. Въпреки неистовата борба за живот му, Сюлейманглу почина на 18 ноември на 50-годишна възраст.

Легендарният щангист Наим Сюлейманоглу почина

Наим Сюлейманоглу изпратен като национален герой на Турция

Кончината на световноизвестния щангист потопи в скръб неговите близки, приятели, почитатели, спортните деятели, цяла Турция. Сюлейманоглу бе изпратен като национален герой. Улиците около джамията, в която се състоя погребалния обред бяха изпълнени с хиляди хора не само от Истанбул, но и от всички краища на Турция.


Събития от разнороден характер белязаха ноември. Сълзи от радост и тъга искряха в очите на почитателите на спорта, а и не само. Написаното до тук е само малка част от големия брой емоции, които ни връхлетяха през онези 30-ина дни. Въпреки че те ще останат завинаги в историята ви предлагаме да проследите и онези събития, които макар и да останаха на заден план, не бяха за изпускане:

Висша лига, 11 кръг

Челси – Манчестър Юнайтед 1:0 - 5 ноември


Шампионска лига

Групи

Наполи – Манчестър Сити 2:4 – 1 ноември

Тотнъм – Реал Мадрид  3:1 – 1 ноември

Монако – РБ Лайпциг  1:4 - 21 ноември

ПСЖ – Селтик 7:1 22 ноември

Базел – Манчестър Юнайтед 1:0 – 22 ноември


Лига Европа

Лудогорец – Брага 1:1 – 2 ноември

Лудогорец – Истанбул Башакшехир 1:2 – 23 ноември