Марица Пловдив намери място сред 16-те най-добри отбора в женския волейбол в Европа!

Българският тим се наложи над Енисей Красноярск като гост след златен гейм и отива в групите на Шампионската лига.

Златен гейм определи крайния победител от сблъсъка, след като Марица направи страхотен обрат в Красноярск, от 0-2 гейма се наложи с 3-2.

По същия начин, но в полза на Енисей, се разви мачът в Пловдив, и така всичко стигна до решителен златен гейм.

Марица преодоля и втория кръг със златен гейм, като и сега показа невероятен хъс и желание за борба до последно.

В отделните части - Енисей - Марица 2-3 (25-20, 25-19, 22-25, 25-27, 12-15 - 11-15 златен гейм).

Енисей започна по-добре мача, но силна серия на Марица обърна резултата и в крайна сметка българките имаха аванс от точка на първото техническо прекъсване.

Домакините отново си върнаха преднината и успяха да я задържат на няколко точки, и се оттеглиха на второто техническо прекъсване при 16-13.

Марица не позволяваше на пасивът да стане повече от 4 точки, чак до финалните решителни минути. За първи път Енисей се откъсна при 24-19, и получи шанс да затвори гейма, което се случи при 25-20.

Втората част се развиваше по идентичен начин, като рускините отново не успяваха да се откъсват, въпреки че водеха с 1-2 точки през цялото време.

Рязък спад в играта на Марица се получи след второто техническо прекъсване, когато Енисей дръпна напред, направи преднина от 6 точки и повече не погледна назад в гейма.

При същата разлика завърши периодът - 25-19.

В третия гейм българската блокада сработи и Марица бе отборът, който водеше играта. Въпреки че на първото техническо прекъсване Енисей някакси стигна до точка преднина, след него последваха най-добрите минути за българките, които взеха най-солидния си аванс в мача, за 17-11. Оттам Марица трябваше само да поддържа темпото и да прави по-малко грешки.

За съжаление обаче маричанки почти изпуснаха нещата в края на гейма, позволявайки на Енисей да се върне до 21-23 точки.

Все пак с хубав пайп за край на частта, Марица успя да се върне в мача, 1-2 гейма след 25-22 в полза на българките.

Четвъртият гейм стартира отлично за родния тим, който поведе рано и водеше на първото техническо прекъсване с 3 точки. Серия за Марица им донесе аванс от 5 точки и още самочувствие. Енисей успя да навакса обаче изоставането си и домакините изравниха при 14-14, а при второто техническо прекъсване дори водеха вече в резултата.

Марица не се отказа изобщо и бързо си върна преднината, за да дръпне отново, при това с цели 5 точки, за 22-17. Блокадата работеше страхотно за българките, за да им даде аванс от 23-19, който обаче те не успяха да запазят дълго и Енисей изравни.

Руският тим бе и този, който направи следващата точка, но Марица спаси мачбола.

И втори мачбол се отрази в блокадата на българките, за 25-25, а домакините пратиха топката в аут, за да дадат първи шанс на Марица да спечели гейма.

Това се случи, след грешка на Енисей, и 27-25 за нашия отбор.

Тайбрек и надежда за златен гейм си спечелиха момичетата на Иван Петков след това 2-2 гейма.

В решителния момент Марица поведе с 9-4 в тайбрека и всичко вървеше отлично. Българките стигнаха до четири мачбола, до попуснаха първите два шанса. След таймаута обаче, всичко приключи и Марица спечели след 15-12.

Така във втори пореден кръг Марица стигна до златен гейм, след като преодоля и втория по същия начин.

В тази допълнителна част пловдивчанки бяха тотално доминиращи, водеха през цялото време и не оставиха шанс на съперника. Те стигнаха до шест възможности да затворят мача и сблъсъка и да стигнат до мечтаните групите, пропуснаха първите три, но от четвъртия опит Таня Петкова не сгреши и затвори невероятното приключение на Марица с 15-11!