Титлата е факт! България ликува! Григор Димитров е шампионът на шампионите, след като победи Давид Гофен на финала на Мастърса на осемте най-добри в тениса за изминалата година. Българинът не допусна загуба по време на целия турнир и без никакви колебания триумфира в самия му край. Гришо използва дебюта си в надпреварата по най-добрия начин и освен, че се окичи с престижно отличие, си спечели общо 1500 точки и ще завърши годината като номер 3 в света. 

Емоционалният Гришо благодари на родителите си, щаба си и Никол

Най-трогателният миг в "O2 Arena"

Така след 19 години чакане финалите на ATP бяха покорени отново от дебютант. Григор сложи край на господството на испанеца Алекс Кореча, който триумфира с титлата през далечната 1998 година.

Сблъсъкът бе епичен, а Димитров съумя да запази спокойствие в необходимите моменти и да се наложи със 7:5, 4:6, 6:3 над белгийския си съперник за повече от 2 часа и половина игра. Исторически мач, който определено ще бъде запомнен с множеството пробиви в самото начало, които не сломиха българина, а напротив. Гофен стигна до брейк още в първия гейм и го реализира. Гришо не остана назад и бързо върна пробива, но допусна нов такъв в последвалия гейм. 

Ах, ти толкова бленуван миг...

Валверду не успя да сдържи сълзите си след успеха на Григор

Напрежението можеше да се разреже с нож, но нервите на Гофен не издържаха, което позволи на Григор отново да възстанови равенството в осмия гейм. Българинът успя да затвърди пробива си и последва размяна на геймове. Събитията предвещаваха тайбрек, но агресивността на Димитров рязко се покачи и той реализира трети брейк, взимайки сета. Българинът стигна до четири сетбола в решаващия гейм. Гофен се добра до равенството след отличен форхенд по правата. Белгиецът опита да вземе предимство с поредна рискова игра на мрежата, но бекхенда му излезе в аут. В последствие Гофен успя да изравни и дори да си спечели предимство. Сервис в аут донесе на Григор пореден шанс, а форхенд в мрежата на Гофен му помогна да вземе първата част.

С такива разигравания Григор вдига феновете на крака!

Григор отчая Гофен с впечатляващо отиграване

Втората част започна обещаващо за Гришо. Той уверено взимаше подаванията си, но миг невнимание му коства сета. В седмия гейм Гофен стигна до две възможности за пробив след две двойни грешки на Григор и не пропусна да се възползва. С форхенд по диагонала поведе в резултата и усложни задачата на българина. Очаквано се усети разклащане в играта на Димитров. Двамата тенисисти продължиха да си разменят геймове, а в последния първата ни ракета сякаш бе развял белия флаг още в самото му начало. Така белгиецът успя да се върне в мача и да доведе нещата до решаващ трети сет.

Точката, донесла радост на Гришо и цяла България

Третата част може би бе най-зрелищна за зрителите по трибуните. Началото определено бе трудно за българина, който все още не се бе отърсил от случилото се в предишния сет. Психологическото натоварване взе превез, което позволи на Гофен да стигне до 2 точки за пробив. Въпреки това два блестящи сервиса помогнаха на Гришо в точния момент и той стигна до 40:40. Белгиецът взе предимство след форхенд по диагонала в аут, но ретур в аут върна надеждите на първата ни ракета. Гофен пробва ретур уинър, но топката излезе в аут, което бе добре дошло българина. С бекхенд по диагонала белгиецът отново стигна до равенството. Гофен стигна до четвърта точка за пробив, която бе успешно отразена от българина. След пореден опит Григор все пак оцеля и взе подаването си. Димитров се поокопити и си възвърна играта, която всички ние бяхме свикнали да виждаме по време на целия турнир. Мечтаният пробив дойде в шестия гейм. Димитров успя да стигне до брейкбол, след форхенд по диаганола в аут на Гофен. Белгиецът рязко качи темпото и възобнови равенството. В последствие на два пъти взе преднина, но не съумя да се възползва. Последва още един форхенд в мрежата и при втория отдал му се шанс Григор проби съперника си. Малко не достигна на българина да сложи край на сагата още в осмия гейм, но в последвалия не даде шанс на Гофен и затвори сета и мача. 

Вижте подробно какво се случи на "О2 Арена":

ТРЕТИ СЕТ (7:5, 4:6, 6:3)

6:3 ТИТЛАТА Е В ГРИГОР! Нови два мачбола за Димитров. Гофен успя да изкопчи две разигравания при подаването на българина, но само толкова. Уравновесен и спокоен Гришо триумфира на Мастърса в Лондон! 

5:3 Григор не успя да довърши Гофен, след като стигна до три мачбола. Белгиецът оцеля след бекхенд в аут на българина, а след това последва и ас от негова страна. Димитров пропиля и последната точка за пробив след като изпрати топката в мрежата, а след това Гофен взе подаването си.

5:2 Няма прошка! Григор на крачка от титлата! Спокойно взе подаването си на 15.

4:2 ПРОБИВ! Димитров успя да стигне до брейкбол, след форхенд по диаганола в аут на Гофен. Белгиецът рязко качи темпото и възобнови равенството. В последствие на два пъти взе предимство, но не съумя да се възползва. Последва още един форхенд в мрежата и при втория отдал му се шанс Григор проби съперника си!

3:2 Супер Гришо! Скоростен гейм на 0 за българина.

2:2 Григор с фантастична игра взе точката за 15:15. При 30:40 Гофен допусна двойна грешка, но само толкова. След това затвори гейма. 

2:1 Този път Григор лесно взе подаването си. Българинът набързо стигна до 40:15, а след това отново сервисът му заработи в подходящия момент. 

1:1 Гришо възвръща малко по малко агресивността си на корта. Българинът стигна до точка за пробив, след няколко отлични разигравания от страна на българина. Три поредни стрхотни сервиса обаче помогнаха на Гофен да вземе подаването си. 

1:0 Трудно начало за българина в третия сет. Психологическото натоварване взе превез, което позволи на Гофен да стигне до 2 точки за пробив. Въпреки това два блестящи сервиса помогнаха на Гришо в точния момент и той стигна до 40:40. Белгиецът взе предимство след форхенд по диагонала в аут, но ретур в аут върне надеждите на първата ни ракета. Гофен пробва ретур уинър, но топката излезе в аут, което бе добре дошло българина, но с бекхенд по диагонала отново стигна до равенството. Гофен стигна до четвърта точка за пробив, която бе успешно отразена от българина. След пореден опит Григор все пак оцеля и взе подаването си, след като отново сервисът му му помогна, а Гофен изпрати ретур в мрежата.

ВТОРИ СЕТ (7:5, 4:6)

4:6 Изглежда Григор беше предал гейма още преди да беше започнал. Набързо Гофен стигна до 40:0. и взе подаването и сета. 

4:5 Зрелищно първо разиграване, в което българина стигна до точката, след като топката срещна мрежата, но тупна в съперниковото поле. С брилянтен форхенд уинър Гофен стигна до 30:15. Григор не отстъпи и възстанови раванетсвото след гениален бекхенд по правата. След това необеспокоявано взе подаването си, но Гофен сервира за сета.

3:5 Гофен затвърди пробива си. Григор на два пъти изравни след бекхенд в мрежата на Гофен, а след това и перфектно изпълнен бекхенд от страна на българина по диагонала. С ас белгиецът стигна до 40:30, а след това Димитров прати топката в мрежата и позволи на съперника си да дръпне с цели два гейма аванс.

3:4 ПРОБИВ! Гофен стигна до две възможности за пробив след две двойни грешки на Григор и не пропусна да се възползва. С форхенд по диагонала поведе в резултата и усложни задачата на българина. 

3:3 Гофен се измъкна на косъм в шестия гейм. Форхенд в мрежата на белгиеца доведе до 15:15. С ас той отново поведе, но Григор стигна до 30:30. Поредна грешка на Гофен, след като прати топката в мрежата, което доведе до брейкбол за българина. Българинът не успя да се възползва от отдалата му се възможност за пробив и съперникът му затвори гейма с ас.

3:2 Никакви проблеми за Григор! Най-после навлезе в познатия ритъм и със страхотно изпълнен смач в последното разиграване взе подаването си.

2:2 Отново гейм на 0 за белгиеца.

2:1 С перфектно изпълнено воле Григор стигна до 40:15. Ретур уинър и форхенд по правата на Григор в аут помогнаха на белгиеца да изравни. Димитров обаче не допусна разклащане и уверено взе гейма си. 

1:1 Гофен се поокопити и с два аса и излизане на мрежата поведе с 40:0. След това ретур в мрежата на Григор сложи край на гейма.

1:0 Безпроблемно начало за Григор във втория сет и той взе подаването си на 0. 

ПЪРВИ СЕТ (7:5)

7:5 ПРОБИВ! Григор взе сета след най-оспорвания гейм от началото на срещата! Най-после наблюдаваме играта на Григор, с която свикнахме. Българинът стигна до четири сетбола. Гофен стигна до равенството след отличен форхенд по правата. Белгиецът опита да вземе предимство с поредна рискова игра на мрежата, но бекхенда му излезе в аут. В последствие Гофен успя да изравни и дори да си спечели предимство. Сервис в аут донесе на Григор пореден шанс, а форхенд в мрежата на Гофен му донесе и трети пробив в сета. По този начин Григор взе гейма и сета!

6:5Наблюдаваме игра на нерви. Страхотен форхенд по правата осигури на Григор преднина от 15:0, но впоследствие допусна двойна грешка и резултатът бе изравнен. Още една двойна грешка и Гофен стигна до 30:15. Гришо обаче се концентрира и направи две отлични отигравания. С ас той стигна до 40:30, а след на грешка на Гофен от бекхенд му донесе гейма.

5:5 Григор поведе след форхенд в аут на белгиеца. Ретур в аут и Гофен изравни. Бекхенд по диагонала му позволи да стигне до 40:15 и без проблем да вземе подаването си. 

5:4 Григор затвърди пробива си! Гофен взе първото разиграване. С изумително воле Григор стигна до 30:15. След това прилъга белгийския си противник да се приближа към мрежата за 40:15 и накрая с блестящ сервис затвори гейма. Гофен ще сервира за оставане в мача.

4:4 ПРОБИВ! Григор изравнява резултата! След ретур в аут Григор поведе с 30:0. Отново Гофен си послужи добре с играта си в близост до мрежата и стигна до 30:30. Двойна грешка на белгиеца донесе точка за пробив на българина. Още един ретур в аут донесе на Григор пробива.

3:4 Зрелищно първо разиграване в гейма. Въпреки добрата си игра на мрежата Гофен не бе перфектен и Григор стигна до топката, но за съжаление я прати в аут. С първи ас Григор изравни, а след това необеспокоявано взе подаването си на 15.

2:4 Григор все още не успява да намери лек срещу сервиса на белгиеца. Гофен поведе с 30:0, но последва форхенд в аут и двойна грешка. Все пак той затвори гейма си на 30 само със сервиса си.

2:3 Оспорван гейм. Гофен на няколко пъти успя да изравни резултата и при 40:30 ретурът му се получи. Сервисът успя да измъкне Григор и той взе подаването си.

1:3 Напрежението на корта може да се разреже с нож. Григор успя да поведе с 30:15, но перфеткно изпълнен ас послужи на Гофен да стигне до 40:30, а след това и да вземе подаването си. 

1:2 ПРОБИВ! Белгиецът бързо стигна до 40:0. Григор се поокопити и благодарение на сервиса си взе една точка. Първият сервис малко по малко заработва и ретур в аут му донесе 40:30. В последното разиграване обаче Димитров не успя да разчете ситуацията и тръгна към мрежата, което му попречи да отиграе, тъй като топката тупна много зад него.

1:1 ПРОБИВ! Григор върна пробива. Все по-агресивен Гофен. Въпреки това Димитров показа характер и поведе с 40:30. Гофен стигна до 40:40, но Григор го притисна в ъгъла с втори брейкбол. Топка в аут за Гофен и българина успя да пробие съперника си за 1:1.

0:1 ПРОБИВ! Гофен стигна до две точки за брейк. Първоначално поведе с 40:30, Григор успя да изравни. Впоследстиве белгиецът отново взе предимство и проби първата ни ракета още в първия гейм.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.