Президентът на Германската тенис федерация Дитлоф фон Арним принципно е отворен за офертата от 2 милиарда долара от Саудитска Арабия за организиране на престижните "Мастърс" турнири.

Британският "Дейли Телеграф" съобщи, че Саудитският публичен инвестиционен фонд е предложил 2 милиарда долара за сериите, като АТП и УТА ще получат по 1 милиард долара. В доклада се казва, че офертата е валидна 90 дни.

"Мастърс" турнирите са най-престижните събития и втори най-силни като категория след тези от Големия шлем, организирани от Международната федерация по тенис , където Фон Арним е член на борда на директорите.

"Положително е като цяло, че спонсорите и организаторите се интересуват от тениса. Подобно предложение е преди всичко шанс", каза Фон Арним пред ДПА.

Той добави, че със сигурност ще има нещо ново в процеса на реформи на календара и, че шефът на АТП Андреа Гауденци е информирал за предложението на Саудитска Арабия организаторите на "Мастърс" турнира в Индиън Уелс, който приключи в неделя, без да включва официални лица от Големия шлем в разговорите.

Предложението на Саудитска Арабия може да бъде пряка конкуренция на модела на Premier Tour, който федерациите обсъждат.

"Конкретните планове все още не са на масата. АТП ще проведе среща в Мадрид през април и тогава може би ще предостави допълнителна информация. Трябва да разгледаме всичко спокойно и да преценим внимателно", каза фон Арним.

Той добави, че "всички сме уязвими в тениса заради календара. Със сигурност можем да се организираме по-добре и трябва да мислим за нашите настоящи и бъдещи фенове".

През последните години Саудитска Арабия инвестира сериозно в спорта, включително футбол, голф, бокс и Формула 1. Страната иска да диверсифицира икономиката си, като я направи по-малко зависима от петрола, както и да стимулира туризма. Въпреки това спазването на правата на човека в Саудитска Арабия е критикувано и се твърди, че страната използва спорта, за да подобри имиджа си./БТА