Елена Рибакина се класира за полуфиналите на тенис турнира в Маями, след като пречупи Мария Сакари със 7-5, 6-7 (4), 6-4 след близо два часа и 50 минути здрава битка.

Рибакина, която миналата година игра финал във Флорида, първа се добра до пробив в шестия гейм, но Сакари отвърна с рибрейк. Все пак, казахстанката стигна до успех в откриващата част след нов пробив. Втората бе решена в тайбрек, след като двете тенисистки си размениха по два пробива, а Рибакина пропусна два мачбола при 5-4 в своя полза. Първата ракета на Гърция показа по-здрави нерви в дългия гейм, за да се стигне до трети сет. В него пробив в седмия гейм се оказа решителен за крайния изход.

Така Рибакина отново ще играе в последните четири на надпреварата, а нейна съперничка там ще бъде трикратната шампионка Виктория Азаренка. Представителката на Беларус преодоля сънародничката на Рибакина – Юлия Путинцева, след 7-6 (4), 1-6, 6-3 в мач, продължил точно три часа.

Азаренка се пребори за успех в първия сет, след като на два пъти изоставаше с пробив. В крайна сметка, тя ликува със 7-4 в тайбрека. Във втората част Путинцева даде само гейм на съперничката, но в решителния трети сет Азаренка дръпна с 5-1 и въпреки че казахстанката върна един от пробивите, нямаше сили за повече и така напусна надпреварата.

Азаренка и Рибакина имат три срещи помежду си, като казахстанката взе и трите двубоя. Последният им бе на турнира в Дубай преди малко повече от месец, когато беларускинята се отказа при сет на сет.

Другият полуфинал в горната половина на схемата ще бъде определен от мачовете Екатерина Александрова – Джесика Пегула и Каролин Гарсия – Даниел Колинс.